31 December 2012

Entry pertama 1213




Selamat datang 1213 , bye-bye 1212.

Semoga tahun baru lebih  baik dari tahun lepas. .
Pahit manis 1212 menjadi kenangan.
Hanya tersimpan kejap dalam memori kehidupan.

Happy New Year.





HCMC - part 2

Bersemangat pula bila ramai yang tweet-tweet nak baca cerita Vietnam ni. Bila sampai seru laju saja tekan keyboard. 

Kasih Redza, Daddy Ziyyad dan Nekcik dah keloi-keloi.


Ini kedai kopi terkenal seperti yang dinyatakan oleh Dove pemandu pelancong kami di sana. Gambar pun dari dalam bas saja.

 Bila ke Vietnam wajib minum kopi di sana. 
Memang rasa kopi Vietnam mengancam habis. 
Selepas balik dari cuci mata di pasar malam , kami 3 beranak singgah di Serai Restoren pekena kopi. 
Saya order kopi panas , Alia kopi ais , abahnya teh tarik.
Setiap satu 34,000 dong.
Cuba convert sendiri , mak tak reti.


Sehingga kini saya teringat-ingat kopi yang diminum di sana.
Mungkin mereka menggunakan susu cair bukan susu pekat .


Kaki lima di hadapan Hotel penginapan kami- Thianh Lien.
Penjual dah sampai seawal 8 pagi di sana.  Pukul 9 pagi  Malaysia .Tapi lagi dasyat jika di Indonesia. Lebih  ramai dan serabut dengan jurujual..


 Penjual nasi lemak halal. Lambat sampai , kami semua dah kenyang makan roti.

 Sementara tunggu bas datang , sempat lagi servis kasut. 
Dapat RM  7.50.

Malam pertama, kami dibawa makan di restoren Shamsudin. Dicelah-celah lorong kami dibawa. Kedai makan halal ini terletak di bahgian belakang kedai makan non halal.

Satu lagi cawangannya dekat Terowong Chu Chi. Baru dibuka. Kami makn di situ pada hari ketiga.


Makan malam kami di malam pertama setelah kami tiba di sini.
Kami sampai dalam pukul  2 petang.
Member lain siap pergi window shooping di Pasar Ben Thanh.
Akak berehat di dalam bilik saja sementara menunggu temu janji makan malam dan  ke Sungai Saigon naik kapal.

 Kenyang di Restoren Samsuddin.

Alamatnya :

445 Le Hong Phong,
 P2, Q.10 Tp, HCM.
email  : kedai _shamsuddin@yahoo.com
http: ///www.restoren-shamsuddin.com.vn





30 December 2012

Ho Chi Minh City 1

Susahnya nak dapat feel menulis percutian ke kota HCM ini. Nak tunggu semangat datang berhari-hari.

Bila modem kena kilat 4 hari sebelum bertolak, maka saya fikir lebih baik modem diganti selepas pulang dari bercuti.

Kami bertolak pada 17 Disember lalu dan pulang pada 20 Disember. Namun kami dah keluar awal sehari dari rumah dan bermalam sehari di rumah baru abang ipar di Senawang. Selalu kami lepak di Mandy Apartment sebelum terbang ke  mana-mana destinasi. Kali ni bergerak dari Senawang ke LCCT. Punya ramai orang nak bercuti , bila masuk jalan ke LCCT saja kereta menderu-deru menuju ke sana.

Cerita  KAT SINI. Ada DISINI JUGA.

Abang ipar pun selalu ikut makan angin tapi kali ini mereka berpindah rumah jadi tak ikut ke HCMC. Tahun depanlah agenda melancong bersama.

 
 Taman Bandar Senawang.
Dulu rumah tinggi sekarang rumah bawah pula. Senang anak-anak nak bermain.


Duduk  sebelah mamat Vietnam. Mula-mula ingat  cina Malaysia tapi silap.Nak balik kampung kut.
Cakap pakai bahasa isyarat saja. Dia tibai cakap bahasa Vietnam dengan saya . Mana nak faham. Cakap bahasa inggeris dia pula tak faham.




Gambar ni dia yang tolong ambilkan. Sampai 14 keping sekali dia petik.
Nanti kalau tak ada idea nak post entry boleh boh gambar  siri ini.

Dah sampai , sedang tunggu nak kutip bag.
Sejuk dalam kapal terbang terasa nak terkucil . Tak tahan dah. Tapi perlu diingatkan kat airport Vietnam tak  disediakan air di dalam tandas. Kita perlu bawa botol mineral dan isi air di situ.

Masa sampai hari tu  penuh dengan orang Malaysia beratur nak masuk tandas  dengan botol mineral.
Dalam penerbangan majoriti orang Malaysia saja. Boleh kira bangsa mereka sendiri.


Kami disambut oleh Dove , pemandu pelancong selama 4 hari 3 malam  kami di sana . Dove ni menggunakan bahasa Indonesia semasa berinteraksi dengan kami. Berselang seli dengan bahasa Inggeris sekali sekala. Dia juga boeh berbahasa Jepun juga. 

Sekarang orang Indonesia dan Malaysia merupakan pelancong utama ke sana. Nak tak nak kena belajar bahasa Indonesia. Dia belajar bahasa Indonesia selama 4 bulan sahaja.


Bilik kami . 1  katil besar dan 1 katil bujang.ada tv lcd, dan cerek air.Bilik air pun bersih dengan bath tab sekali . aksesori mandian juga di sediakan seperti berus dan ubat gigi, sikat rambut, putik kapas dan ada juga pencukur .  Benda-benda yang tetap ada seperti shower cap. Saya jarang jumpa pencukur di sediakan sekali. Bestnya setiap hari benda-benda  akan  berganti.

Kami dibri sarapan pagi dan dijamin halal oleh Dove . Makan juga disediakan dibilik lain.
Hari pertama ada nasi goreng dan roti.  Pagi kedua ada popia goreng . Tapi kami hanya makan roti saja setiap pagi.

 Keropok juga ada . Tapi kena bayar.
Tak makan pun . Bekalan dari Malysia masih ada.Mula-mula tu , Shauqi nak juga. tapi bila kena pujuk ok jelah.
Nasib baik Shauqi dengar kata.

Lobi. 4 beradik.

 Sorang lagi kat sini. Jual mahal pula.


Bia terbang diawan biru, rasa bahagia melihat keindahan  ciptaan 
Tuhan. Suka tengok awan-awan putih di luar tingkap.
Bila mahluk yang hidup di bawah berada di angkasa ia merupakan satu nikmat bagi saya. Bila lagi peluang ini datang kembali.

Hotel kami:
Thanh Lien Hotel,135-137 Ly Tu Trong St,
Ben Thanh Ward, Dist 1, HCMC.
Tel: (848)38234372
email : contact@thanhlienhotel.com.vn
website: www.thanhlienhotel.com.vn


Selamat Tahun Baru 1213.
Cepatnya masa berlalu.




Tanda hati dari Mulan dah sampai.




Asyik teringat jika kiriman dari Mulan ni sampai keika saya tak ada di rumah. Maklumlah bercuti seminggu ke Vietnam tempohari.  Sebabnya Mulan ada email nak nombor telefon awal bulan Disember  .Lepas tu dok   ingat mesti sampai lepas-lepas tu.

Tapi ....nasib baik hari Jumaat lepas sampai  dengan selamatnya.

 Hadiah GA mudah dari Mulan tempohari . Walau pun salah teka dia bercuti di mana tapi tetap dapat hadiah. Semoga Mulan dimurahkan rezeki hendaknya.

Terima kasih  Mulan atas hadiah ini. 

29 December 2012

Segmen Bloglist Mama KayBee 2013

Teringin pula nak joint segmen Bloglist Mama Kaybee  ni.
Caranya mudah saja.

saya C&P saja syarat-syaratnya.

 1) jadi followers blog saya, (you follow, i'll follow you back...but please make sure you have followers widget in your blog so that i can follow you)

2) buat entri dengan tajuk "SEGMEN: BLOGLIST MAMA KAYBEE 2013",

3) masukkan banner di bawah & linkkan ke entri ni:


http://4.bp.blogspot.com/-kmY_69vlW0s/UNX4C1JNHuI/AAAAAAAAEMY/bGENXJ9A0cg/s320/header.png

4) tinggalkan link penyertaan you all pada ruangan komen di bawah...(hanya di ruangan komen sahaja)

5) segmen ni bermula 23 Disember 2012 hingga 31 Disember 2012 (7.00 petang)...

Klik DI SINI untuk ke blog Mama Kaybee.

Ada hadiah lagi untuk yang menyertai segmen  ini. Jangan tolak tuah. Cuba jangan tak cuba.

28 December 2012

SEPERTI DIBERI NYAWA

Penantian sudah selesai. Hampir sebulan masalah putus talian internet di rumah. Hari  ini dah ok. Fuh  ! Lega
Orang TM menyelesaikan masalah.  Terima kasih pada Encik Osman.

Nantikan cerita tertunggak  di Cempaka Biru. Cerita  ke Vietnam pun dah tak panas lagi. Huhuhu.

Vietnam dari udara.

25 December 2012

Minta maaf

Minta maaf tak sempat nak menziarah ke blog teman-teman. Internet beum ok agi. Hari ni tumpang wifi  di tempat kerja.

Lepas ni kena BW laju-laju.

Masak daun ubi tempoyak petai


Jatuh cinta bila selalu dijamu dengan masakan ini di Negeri Sembilan, semalam cuba buat sendiri.
Pucuk ubi belakang rumah.
Tempoyak sedia ada dalam peti sejuk.

Jom makan.

20 December 2012

Bye-bye Vietnam


Dah selamat tiba di tanah air tercinta. 4 hari 3 malam di sana penuh dengan pengalaman baru. Berbagai-bagai situasi yang akan menjadi kenangan.
Hingga balik pun saya tak mahir mengira dalam mata wang . Di sana saya menggunakan dollar. Mata wang ringgit Malaysi pun boleh terima. Tetapi jika harga barang 3 dollar yang sama dengan nilai rm 9,bagi rm 10 jangan harap dapat baki balik.
Masih di KL. Nanti balik rumah akan ziarah teman-teman dan bawa kisah dari Vietnam.
Jumpa lagi.

18 December 2012

selamat pagi dari Vietnam


Selamat pagi semua.Saya sekarang Di Kota Ho Chin Minh. Sudah dua malam di sini. Bermalam di Hotel Then Lien berhampiran Banth Tahn Market.
Hari ni akan ke Ku Chi.
Selepas beberapa hari senyap sunyi dan hari ni dapat bersiaran terasa syoknya terasa.
Nasib badan , 2 hari sebelum ke sini modem pula kena kilat. Maka untuk mengganti modem baru adalah selepas pulang dari Vietnamlah jawabnya. Banyak cerita yang terpendam . Nanti selepas pulang akan di story-story.
Terima kasih yang meninggalkan jejak, Kak Zai, Makchaq, Ibu Hani,dan Ami.

12 December 2012

Cempaka Biru dah ok.


You are currently using 0 MB (0%) of your 5120 MB. Upgrade Storage ©2011 Google Terms - Download Picasa - Privacy Policy - Developer - Blog - Google Ho
Bila digodek-godek , gambar dah boleh masuk dalam blog Cempaka Biru.
Gembira tak terkata. Akhirnya boleh kembali ke blog asal.
Syukur sangat-sangat.

Testing saja .


Testing, testing. Boleh masuk ke tidak gambar ni? Bolehhhhhhhhh dah !

03 December 2012

Blog lama vs Blog Baru


Sayang nak tinggal blog ini . Walaupun dah seminggu dua menyepi tapi masih ada yang singgah . Follower pun ada yang baru add. Pageview dah masuk 78 ++++.

23 November 2012

Entah le..

Lain yang nak lain yang dapat.

Perjuangan Belum selesai

Usaha belum berjaya sepenuhnya. Dah ikut step by step dari Blog Qaseh Haney  tentang TOTURIAL PICASA. Dah sampai kat hujung-hujung tapi belum berjaya .

Esok kena sambung  buat lagi dengan penuh sabar.


22 November 2012

Dah tahu ...dari blog Qaseh Haney totorial bila picasa penuh

Pagi tadi dah dapat cara-cara nak tambah keluasan picasa . Jumpa di blog Qaseh Haney . Klik link ini untuk ke blog beliau.

Rupa-rupanya ramai menghadapi masalah yang sama . Macam musim pula sekarang.
Tapi , itulah nak kena buat slow-slow . Kena faham betul-betul. Maklumlah enjin lama.

Mudah-mudahan dapatlah selesai dengan segera. Risau mak!


21 November 2012

Dah penuh?

Tadi baru terbaca FB  Kak Ina KL tentang blog dia dah tak boleh muat gambar  dan sekarang Cempaka Biru pula mengalami nasib yang sama.

Kena tambah storan pula .

Kena beli ? Oh tidak !



Demam pula

Habis musim hujan , musim demam pula kat rumah ni. berulang bawa anak ambil ubat.
Semalam bawa abang . Hari ni bawa adik pula. Berjangkit.Bengkak tonsil dua-dua orang ni.


Masing-masing demam dan muntah. Kesian tengok time muntah. Keluar habis isi dalam perut. Nasib baik abang cepat lega. Sekarang ganti adik pula.

 Si adik ni , dalam demam-demam dia nak juga tidur main ketiak mak dia.

Hai... tak tahan ni. Hobi dia  masa nak tidur. Tak main ketiak main siku.

Mak tahan saja la.
Geliiii.


20 November 2012

Eh! lupa .

Semalam sebelum tidut , time tu datang idea nak tulis entry. Tapi bila bangun dan pegang laptop idea semalam yang berkobar-kobar hilang . Tak namapak bayang pula.

Sebab tulah orang kata kalau datang idea , time tu kena karang. Nak-nak orang yang tulis lagu, novel , atau kata lain orang seni.Tak kira sedang buat apa. Tengah -tengah malam pun kena bangun . Dalam tandas pun kena KIV dulu.

Idea...oh idea.


BIG APPLE


Kalau nak beli Big Apple donat , suka yang ada kacang penuh kat atas dia.
Krup krap krup krap.




18 November 2012

30 ...tinggi tu.


Masa wedding Atiqah.

2, 3 hari lepas pergi melawat Atiqah yang baru bersalin . Dah dapat baby dia. Dulu ada entry pasal dia kahwin kat  SINI. Dah 20 hari dah umur baby tu. Atiqah ni anak sepupu ayah. Jadi kami ni 3 pupu .

Kalau zaman aruah tok ada , sepupu pun macam hubungan adik beradik. Selalu berkunjung ziarah menziarahi . Kalau nak berjumpa tak tunggu hari raya.

Kalau lama tak jumpa tok akan ajak ayah pergi melawat rumah pupu-pupu dia atau rumah adik-adik dia . Siap bawa kuih lagi. Kuih pula mesti yang buat sendiri bukan yang beli. Tapi sekarang tu memang tak boleh nak ikut macam masa tok ada. Kekangan masa atau apa tak tahulah. Orang dulu-dulu memang jaga hubungan adik beradik.

Baby Atiqah ni, masa lahir kena demam kuning. Tinggi bacaan dia . Sampai 30. Kena tahan di wadlah jawapnya. Tak pernah lagi dengar budak kena kuning tinggi macam tu. Kena pasang lampu atas bawah masa rawatan. Jadi hitam kulit dia. Tapi nak cepat lega kenalah hadapi juga.Masa saya pergi melawat pun masih gelap kulit dia. Padahal mak pak  dia cerah saja.

Kenapa sekarang ni kalau baby lahir mesti kena kuning? Pemakanan ibu masa mengandung ke atau sebab apa?


17 November 2012

Pau


Nak buat pau tak semestinya dengan tepung pau dari kedai bakery. Tepung gandum biasa pun boleh. Jadi juga tapi taklah putih macam pau Tanjung Malim yang femes tu.

Hari tu  buat pau dengan tepung gandum dan berintikan kelapa manis(masak dengan gula merah dulu). Bila doh dah sebati , tak perlu tunggu naik 2 kali ganda macam nak buat roti. Terus kita buat doh kecil-kecil dan sedia untuk masukkan inti.

Bila nak kukus ikut giliran yang mana doh yang siap dulu untuk kita kukus dulu. kukus pun tak boleh lama nanti pau overcook dah tak cantik pula.

Fahaman saya tentang cara buat pau selama ni salah. Rupa-rupanya tak payah tunggu doh naik.

Sukatannya :
Sekilo tepung
1 paket yis
2 sudu minyak masak
2 sudu susu pekat
sedikit garam

Caranya:
Masukkan semua bahan dan uli hingga sebati. Bila tepung dah tak melekat di tangan buat doh kecil-kecil. Masukkan inti dan sedia untuk dikukus.



Silap sampul

Bila baca entry Wahida tentang duit raya anaknya ,teringat kisah duit raya anak saya. Saya suka letak dalam sampul dan tulis nama anak-anak. Selalunya saya jaga  duit raya  anak lelaki yang  3 orang   Izzat ,Wafi dan Shauqi . Lagi 2 orang yang dah besar mereka pegang sendiri.

Sampul duit tu pula kebetulannya hari tu saya simpan dalam beg tangan. Nak jadi cerita masa saya pergi melawat kawan yang baru bersalin saya pun bagi sampul duit tu. Sebelum pergi dah masukkan duit siap-siap dalam sampul dan  letak dalam beg tangan juga. Masih tak perasan duit anak sendiri yang diberi walau pun dah sampai rumah.

Esoknya kawan saya telefon .Kenapalah bagi banyak sangat duit kat anak dia yang baru bersalin katanya. Time tu baru tersedar  tersilap sampul rupanya.

Lain kali kena hati-hati jangan letak banyak sampul sekali gus dalam beg tangan .






16 November 2012

Nak renew pasport antarabangsa

Untuk renew pasport antarabangsa kita perlukan 2 keping gambar, kad pengenalan , bawa pasport lama bersama dan isi borang yang diberi . Mudah . Dan siap duit saja .

Untuk tempoh 2 tahun bayaran RM 100 dan tempoh 5 tahun bayarannya RM 300.
Bagi kanak-kanak di bawah 12 tahun  bayaran RM 150 bagi tempoh 5 tahun. Kalau 2 tahun (RM 100 )pun boleh tapi rugilah sikit.


dari google

Bila dah siap diproses , pasport kita akan digunting seperti di dalam gambar di atas.

Di pejabat imigresen Taiping proses ini hanya selesai beberapa jam sahaja. Kalau kita datang awal cepatlah siapnya. Kalau tak kena tunggu giliran juga. Musim cuti ramainya orang   berurusan .


Selamat bercuti!



2 tahun vs 5 tahun

Pagi tadi .... tak pagi juga dah pukul 10 dah baru sampai ke Imegresen Taiping. Tekan lift naik tingkat 1 , orang dah beratur sampai ke pintu. Tapi saya dah siap segala borang dan gambar. Tunggu nak ambil nombor giliran saja.

Dalam 30 minit beratur , saya dapat nombor 1182. Padahal di dinding dah ada memo nombor giliran 1121 hari ini akan dilayan selepas 2.45 petang. Maka bersedialah kena tunggu sampai ke petang.

Masa tu dalam 10. 45 pagi, kami pun terpaksa keluar dulu ronda-ronda kat Taiping  sebelum 2.45 petang. Lepas ronda-ronda pun masih banyak masa lagi nak tunggu tambahan pula hari ni hari Jumaat cik abang nak solat Jumaat pula , langsung balik ke rumah.Minggu depan pula kut sekali lagi  ke sana.

Kenapa orang ramai?

1.Mungkin musim cuti sekolah orang pakat ramai-ramai ambil masa ni nak buat pasport.
2. Dah tengahari baru nak pergi. Sepatutnya kalau nak buat sebelah pagi kena pergi awal-awal . Tunggu pejabat buka pun tak apa. Macam saya buat untuk anak-anak dulu. Pukul 7 dah bertolak dari rumah. masa sampai di sana pegawai pun baru nak masuk kerja.
3. Hari Jumaat pejabat terpaksa berhenti  awal berbanding hari biasa untuk olat Jumaat dan masuk pun lewat.
4. Orang memang ramai nak ke luar negarai sebab cuti sekolah.

Musykil pula ?
Untung buat pasport 2 tahun atau 5 tahun.
2 tahun bayar RM 100  @ 5 tahun bayar RM 300. Tapi  6 bulan sebelum tarikh tamat dah tak boleh guna dah pasport tu.



13 November 2012

Kek kukus panca warna

 Empat warna utama.

 Tukang "kacau"

 Tukang rasa .....suka hati.

 Walaupun masih panas dah kena potong.

Bila letak coklat banyak , peminat pun ramai . Sekejap saja dah jadi macam ni.


Si adik tukang angkut makan dengan abang-abangnya.

Resepinya macam Apam Betawi.

12 November 2012

http://umiyumi2.blogspot.com/2012/11/9th-giveaway-ga

9th GIVEAWAY (GA)!!!

Klik GA UMIYUMI   jika nak joint.

Tarikh tutup 25 November 2012.


Terma dan syarat:

1) Penyertaaan dibuka kepada semua.

2) Tinggalkan address blog anda beserta email address di ruangan komen post ini. Kalau tak ada blog, cuma letakkanemail address anda sahaja.

3) Tarikh tamat GA ialah: tepat jam 12 tgh malam pada 25 November 2012. Pemenang akan diumumkan pada
 26 November 2012.

4) Pemenang akan dipilih secara rawak melalui www.random.org. Pemenang yang berjaya akan dihubungi melalui email. Sekiranya pemenang yang terpilih tidak menjawab email dalam masa tiga (3) hari, kemenangan adalah terbatal dan undian akan dibuat sekali lagi.

Makan -makan di akhir tahun - Hotel Warisan Taiping.


Majlis akhir tahun kami di Hotel warisan di tengah-tengah bandar Taiping. 
Hotel baru lagi dibuka. Berhampiran Masjid Taiping dan paling dekat dengan nya ialah Sek. Convent Kota. 
Senang sangat nak cari. 
Hari tu rombongan dari  Terengganu bermalam di situ untuk majlis bertunang esoknya.


Hadiah yang dapat hari tu. Hadiah tukar-tukar semua dapat sorang satu.
Abaikan Big Apple kat atas.
Yang tu beli sendiri makan sendiri.

Penuh meja dengan makanan

Menu nasi putih dan lauk pauk Melayu. Ada juga kuih-muih pencuci mulut seta cendol.

Hamper pun dapat juga. Sorang satu juga. Semua dapat. 
Masa balik tak cukup tangan nak bawa hadiah.

 Ini pun dapat juga .
Tapi bila sampai rumah relai habis dikerjakan anak-anak sebab nak ambil patung dan gula-gula  tu.

Tahun depan di mana pula?

Selamat bercuti dan Happy Divali.

MY VERY 1ST GA TELEKUNG INDONESIA


GA TELEKUNG DARI INDONESIA

Berkenan dengan telekung sulam yang cantik ini , saya mengagahkan diri untuk joint sekali kut-kut ada rezeki nak dapat telekung lawa ni.

Sesiapa nak mencuba boleh klik DI SINI . Sangat mudah syarat penyertaannya. Anda juga boleh ke blog INI untuk memilih dan membeli sendiri. Semua cantik-cantik dengan sulam yang tebal dan berwarna -warni. Namun jika suka yang bersulam putih bersih pun ada.

Mai-mai pilih dan klik saja.


Rambut sapa lagi kembang?

Pertama kali lihat rambut mamat ni, rasanya rambut dia dah tebal. Boleh kalah David Arumugam Malaysia.
Dia ni mamat Indonesia yang jual barang di Masjid Altaawun, Puncak.
Kisahnya ada DI SINI.



Tapi yang ini lagi tebal dan kembang.........
.
.
.
.




















Gambar dari FB

11 November 2012

Tukar lagi.

SassyDotscopy




Entah kali ke berapa wajah blog Cempaka Biru bertukar wajah.Kali ini dot dot pula. Boleh klik sini untuk mencari paparan baru. Hanya dihujung jari . Pilih corak ,copy dan paste .Semestinya percuma.


10 November 2012

Pizza Hut- sesekali layan juga

 Sudu garpu

 Sea food chesse

 Kek Coklat dengan aiskrim ....apa ke nama tah?
Tak habis pun . Bungkus bawa balik.

Set yang ni free sebab ada kanak-kanak . Shauqi le tu....

Sekarang tak ada salad yang makan dengan  honey dew, kacang merah , kacang kuda.Macam 
tak ada seri pula, sebab saya suka. 
Sedap .
Semangkuk pun dah kenyang.
Roti yang cicah dengan sup cendawan pun dah lain macam . Tak macam yang mula-mula dulu. Roti garlicnya sangat sedap.




09 November 2012

Budak sekolah dah mula bercuti

Masih cerita di SERATAS. Tengahari tadi , bila kursus sesi pagi berhenti rehat untuk makan dan solat, di laluan utama keluar masuk SERATAS jem pula. Masa tu pula hujan lebat.

Hari ini di sekolah berasrama penuh itu dikunjungi dengan ibu bapa  yang menjemput anak-anak balik bercuti. Ditambah pula dengan guru-guru (lebih 200 orang )yang sedang berkursus di situ.kemudian ada 2 buah bas yang masuk untuk menjemput pelajar-pelajar lelaki SERATAS  untuk solat Jumaat. Lama juga menunggu akhirnya terpaksalah saya berehat di surau sekolah tersebut sahaja.
masa tu pula hujan sangatlah lebatnya.Jalan terbaik jangan pergi mana-mana sementara tunggu sesi petang pula.

Esok ada lagi untuk sesi terakhir.

Saya belum cuti..... tapi anak -anak semua  dah berkumpul di rumah.



08 November 2012

Semalam berisi sekarang dah tinggal tulang



Dulu

..
.
.
.
.
..

.

.
.
.
.
Pandai sungguh orang yang masak tu, sampai tinggal tulang..... hehehe.

Letih dan penat hari ni , tapi sempat juga buka blog. Bermula semalam hingga Sabtu depan berulang alik ke SERATAS, Taiping untuk kursus KSSR bagi tahun depan.

Maaf jika tidak berkesempatan menjengah blog kawan-kawan sehari dua ni.

Tahniah juga untuk Aiman Wafi bagi kejayaannya dalam peperiksaan akhir (tempat ketiga di dalam kelasnya) dan mata pelajaran terbaik untuk kertas Bahasa Melayu Tahun 5.
Maaf , mak terlupa nak tulis semalam dengan cerita abang Tokoh Kokurikulum tu.
Letih ....nak cepat  siap taip entry .
Malam baru sempat buka lappy.
Mak dan abah gembira melihat pencapaian  Aiman.


Usaha lagi Aiman  .
Aiman boleh!