Buat Duit

Friday, December 25, 2015

PADANG BESAR -KRABI - PHUKET -HADYAI MELALUI JALAN DARAT


Hari pertama di Krabi.

Kalau nak suasana happening , anda boleh mencari hotel di sekitar Aonang yang lebih meriah.

Perjalanan kami dipermudahkan ada saja orang yang menolong.
Memalam kami tiba , untuk mencari  hotel  ada perempuan Thai yang kami jumpa di stesen minyak yang membantu tunjuk arah sehingga ke hotel. Dia baru balik kerja , masih beruniform  lagi.

 Sekali lagi kami dipermudahkan  , kami jumpa Haji semasa berhenti di  masjid di Krabi  semasa solat zuhur (dalam perjalan ke Phuket) menolong kami  tunjukkan kedai makan halal  ( dah lapar ni ) dan bawa kami ronda Aonang, tunjukkan muzium fossil (75 juta tahun) dan tunggu kami selepas  balik dari Phuket untuk tolong baiki kereta sahabat kami  yang rosak. Dia menghantar sehingga kami bertolak balik ke Hadyai  pada malamnya. Kami berpisah di jalan besar sebelum berpisah di persimpangan . Dia pula bergerak  menuju ke rumah nya.

Alhamdullillah...segalanya dipermudahkan.






Beza masa  dari pintu masuk sempadan ke Krabi.


Kami mengikuti jalan dari Padang Besar -Hadyai- Trang - Krabi. Memandangkan kami berkonvoi 4 buah kereta  (4 keluarga) kami kerap berhenti untuk urusan  makan , solat,  tandas dan juga minyak kereta. Maka pada hari pertama kami tiba di Krabi hampir pukul 11 malam.
 Tu dia aihh...

Kami menginap di Green House Hotel setibanya di Krabi. Malam tersebut hanya transit sahaja sebelum bertolak ke Phuket pada esok paginya . namun apa berlaku adalah sebaliknya walaupun semua bersedia bergerak, tetapi sebuah kereta dari rombongan kami tidak boleh bergerak. 
Ambil masa menunggu , lewat juga kami bertolak ke Phuket pada hari tu.Haaa... sudahh....tunggu punya tunggu , ingat dia tak boleh  undur rupanya gear tak boleh masuk. Kami  yang lain pun patah balik ke hotel. Terpaksa buat solusi baru...menunggu lama juga sebelum kata putus diambil. 

Tunggu makanik  sampai dan sebagainya.
Namun ada hikmahnya juga , sempatlah kami melawat ke pasar pagi di Krabi yang terletak dekat dengan hotel Green House tu. Boleh jalan kaki ke situ tak sampai 5 minit .
Kami bersarapan pun di  situ juga sambil jamu mata melihat jualan  dan melihat orang Siam membeli belah barang dapur.





Makenik Nissan nak  tunggu barang dari Bangkok pula...
Akhirnya , kami tinggal kereta di hotel , kami terus bergerak ke Phuket .
Makan ribu juga kalau nak baiki kerosakan ...huhu.
Namun ...setelah balik dari Phuket kereta dapat bergerak semula hanya ganti minyak gear  yang dah kering.
Kus semangat. selamat ribu-ribu. 






Green House Hotel , Krabi
Berada di tengah simpang. Ada dua pintu masuk  ke hotel sebelah  kanan dan kiri.Di sebelah kanan hanya ada hutan dan berbukit. Sebelah kiri ada shoplot dah Maharaj Market.

Bilik airnya..cukup semua ada.
Tapi sayang , gambar bilik tak ambil sebab lampunya sangatlah malap.
Dah sampai pun tengah malam , tak nak kecoh-kecoh . 
Badan pun letih...zzzz 

Wifi pun ada ..berdesup ke dalam bilik.

.
Suasana pagi dari bilik kami.


Untuk ke pasar pagi kita cross bangunan di depan tu ...ada lorong kecil terus nampak pasar pagi di Maharaj Market.

*Google 




Masjid ... kami berhenti solat zuhur  dan makan tengahari di sini sebelum menuju ke Karbi.
Lama lagi ooo...lebih 4 jam nak sampai.
Ada kedai  makanan halal di tepi masjid.
Jumpa masjid , ada lah penempatan muslim.
Adalah kedai makan halal.


Kedai makan muslim yang berwarna peach.
Kawasan ini  setelah 40 minit kita masuk ke sempadan dari Padang Besar .

.......................................................................................

Sambung balik ....di Krabi


Buah-buahan 


Besar-besar cendawan ni...sekilo 150 baht. 
Teringin ...beli 1/2 kilo. Sedap msak gulai lemak cili padi campur udang .
Akhirnya busuk je... buang saja la jawabnya.



Geram...  anggur sekilo 8o baht


Buah epal hijau ,merah 

Delima sebji 15 baht...manis .
Delima tanpa biji  dijual 80 baht satu .

Delima




Carnation




Teratai masih belum berkembang (berbungkus)


Labu ..sayur-mayur 

Kekwa kuning , putih

Teratai belum berkembang (berbungkus)



Ros ..wangi


Dalam pasar ...ikan , sotong,  udang kering...murah.
Sempat juga beli di gerai makcik muslim di gerai sebelah. 
Tawar menawar guna kalkulatur saja.


Maharaj Market ada juga kedai jual  tshirt, selipar, tudung, jubah (kedai muslim).
Bolehlah beli selipar untuk ke Island hopping di sini.
Harga .....Tawar jangan tak tawar.


Ini di kedai depan market 
Kedai jual barang-barang perkakas kuih -muih.


Dia dah berkenan.


Pinggan mangkuk..cuci mata  sementara tunggu kereta yang rosak tadi .
Mak-mak meronda , anak-anak tunggu di hotel dengan bapak-bapak.
Eh...cantik pula mangkuk bunga biru tu.



Banyak patung di bina di lampu isyarat. 
Untuk ke Green House Hotel ada patung gorilla sebagai tanda jalan.


Jalan yang luas dan lurus ...selesa nak memandu.


Krabi ke PHuket ...lupa dah?



Walkie talkie sangat membantu
Menunggu sebuah kereta  yang tersilap arah..Masa ini nak  mencari hotel di Phuket.
Kami  berada di jalan Kathu.

Masih menunggu ....

Dari 4 buah kereta dari Malaysia dah jadi 3. Satu terpaksa tinggal di Krabi .
Nasib baik semua  ahli rombongan boleh bergerak sekali.   Dalam perjalanan kami berhubung dengan walkie talkie ...senang nak minta berhenti ke tandas ke , minyak habis ke . 



**Nanti sambung cerita di Phuket pula.
Jangan jemu ye...




Wednesday, December 23, 2015

Simpli Kedai Kak Pah di Mydin Parit Buntar

Ini kedai sandal  Simpli sahabat saya , Sharipah yang beroperasi di Mydin Parit Buntar. 
Bumiputera berniaga kita sokong seratus peratus.
Harga dijual  di antara RM 12.90- RM 29.90 rasanya semua mampu beli.
 Harga  mampu milik .

Ceria ...berwarna warni .
Design pun menarik dan moden.
Yang penting selesa di kaki.


Senang nak cari sandal nak buat pakai hari -  hari nak ke pantai atau nak bercuti ke pulau-pulau .
Ke Krabi ke , batu Feringgi , Redang , Perhentian  atau Pulau Pangkor  boleh saja.
Nak bawa naik kapal terbang pun tak segan.

 Nak bercuti ke pulau-pulau ni , tak payahlah nak bawa banyak kasut.  Leceh pula banyak nak angkut. Selipar tulah yang pakai dari sampai hingga nak balik kan? 
Betui dak?

Lagu ni  pun ada ...

Lagu ni pun ada juga ...  warna menarik .
Anak-anak nak masuk asrama sesuai juga.
Mesti depa suka .

Fesyen ni ok juga...boleh pakai ke pekan  makan roti canai. 
Atau window shopping pun ok pa..

Belang -belang ... and for ladies  too ( tumit tinggi)

 For ladies too... pilih, pilih.




Simpli adalah  one stop centre  untuk sandal  terletak di Mydin Parit Buntar .
Jika  anda ke Mydin singgah lah ke  kedai Kak Pah menjamu mata .
Untuk anda yang  ingin bergaya   santai   tapi  selesa .
Paling  penting harga pun tidak membebankan . 
Kalau anda singgah katakan anda tahu dari blog Cempaka Biru.

Jom  singgah ...Simpli Kak Pah


Tuesday, December 22, 2015

Rezeki Datang lagi...

Semalam datang serentak kiriman dari SS dan Fida.

Wow,wow  ...rejeki  lagi . Alhamdullillah.
Wak dah dapat ke ? 

Satu SS punya ....satu lagi Fida punya...heheh



Tu dia...Cik kak tersenyum manis....SS yang kacak jelita.
FM Singapore dan copstik dari mana SS Xian,  kah ?



Ini pula kiriman dari Fida ....FM & teh Cameron Highland ,  tempat  letak  pen ..Mula-mula tak perasan ingat kotak ..haiya. Sebab tu diterbalikkan. Satu lagi biji  benih kut....benih apa Fida?

Benih apa ni ...?

Ni baru betul ...boleh letak pen, pencil . Betul tak Fida?



Tertarik akak kertas hitam berbunga ros ni...oh SS.
Kreatif betul la.

Satu lagi yang ini....cerah + gelap .


Apa-apa pun terima kasih pada SS  dan Fida yang pemurah . 
Semoga persahabatan di alam maya kekal abadi hendaknya.

SS dan Fida ...

Terima kasih buah melaka 
Hati saya sangat lah suka

Terima kasih milo ais 
Saya terharu rasa nak nangis (over keh,keh)

Terima kasih  si rama-rama 
Seribu kasih pada SS dan Fida


Muah, muah....



Kredit : Sweetsourr



**minggu depan bakal tiba untuk final exam semester 3 ..tapi mak boleh lagi jalan-jalan blogwalking.
Jika tak sempat tinggal jejak ...lepas exam blogwalking laju-laju .
Doakan kita berjaya  dan idea mencurah-curah menjawab  dalam exam ye.
TQ .
Daaa...




Sunday, December 20, 2015

KRABI-PHUKET-HADYAI MELALUI JALAN DARAT



 Ke Thailand lagi le kita ...
5 hari 4 malam .
Kali ini trip ke tiga dengan berkereta   dan berjaya  memandu  sehingga  ke Phuket bersama keluarga.
Trip sebelum ini hanya ke Hadyai walaupun berangan nak terjah sehingga ke Krabi.



Jun lepas KLIK  DI SINI terjah Hadyai

Amboi, amboi  setiap 6 bulan masuk Siam.....entah lah agaknya  sekarang tak terbang maka ke situlah pilihan sesuai untuk makan angin mengikut jalan darat. 
Selain berkereta kami juga pernah masuk dengan bas ke Hadyai untuk terbang ke Chiangmai pada tahun 2013.

Dari Hadyai ke Chiangmai juga 
dan 
 Lawatan Penanda aras warga Pendidik ke Hadyai 2013 (tak dapat cari pautan)

Kali ini kami masuk melalui Padang Besar  dan tidak melalui Bukit Kayu Hitam seperti selalu.
Tapi urusan imigresen sangat-sangat mudah tak sampai 30 minit dah 
selesai sebab orang tak ramai di sini. 

Menuju Padang Besar dari Changloon.
Kiri kanan pemandangan melaut dengan tanaman tebu.

Ada juga kawasan kosong yang tidak diusahakan .

Pondok kawalan polis di tengah perjalanan ke Padang Besar.


Tunggu giliran nak cop paspost.

Jangan lupa buat insuran kereta ke Siam.
Kami singgah di Changloon , di sini berderet kedai yang boleh buat insuran.
Kedai makan , kedai runcit semua boleh......kami juga tukar duit di kedai yang sama buat insuran .
Sedih bila tukar  duit Malaysia dapat sikit..huhuhu.

Jika membawa kenderaan  perlu diingat :
 Bawa geran kereta (salinan pun tak apa)
 Pastikan kereta atas nama  sendiri atau jika kereta pinjam/ sewa  pastikan 
ada surat kebenaran dari pemilik asal.
Beli insuran kereta di pekan Changloon sebelum masuk ke sempadan Thailand.
Murah saja  RM 14.

Bila semua dah ada , anda boleh memandu dengan senang hati .



Ini borang insuran kereta yang dah siap.
Tinggal nak hulur ke Imigeres Thai saja.

Dah masuk Padang Besar , Thailand.
Padang Besar Malaysia sebelum border.
Sebelah je...







Dari hadyai terus ke Krabi.
Lihatlah jalanraya Thailand ....luas , lurus , tiada tol tapi minyak mahal.



Kami berkonvoi  seramai 4 keluarga. 11 orang anak dan seorang ibu kepada  seorang ahli rombongan kami.



Hotel Green House , Krabi.

Kami bermalam di sini setelah sampai pada malam pertama di Thai.
Terletak dengan pasar pagi , sempat la singgah sekejap di  situ.

Terletak di jalan Maharaj.

Lobby

Komputer dan boleh berinternet




Mesti bawa sorang satu.


Tengok jangan kata apa-apa...

Murid sekolah menunggu bas.
Dah petang sangat ni , bagi murid sekolah rendah. Di sana bukan musim cuti sekolah  seperti di Malaysia,
Saya perhatikan murid-murid ini  bersekolah hingga ke petang. Guru-guru juga masih berpakaian formal sepanjang hari. Bangunan sekolah yang besar-besar , juga padang yang luas pula berada di hadapan sekolah bukan  di belakang macam sesetengah sekolah kita di Malaysia.




Banana  Pan Cake di Krabi

Kami dah kena ketuk malam pertama di  sini.
Minum teh dan kopi  (untuk 6 orang) serta 5 keping banana pan cake ini 300 baht.
Cawan teh separuh saiz cawan di Malaysia ...cenonit je macam cawan nak minum air zam zam.

sambil minum dia buat  show kat kami pula sambil  diiringi lagu.
Macam pertandingan teh tarik F&N dulu- dulu .

Ternganga budak Shauqi ni..tengok teh tarik .

Teh merah dalam cawan comel.

Kopi kaw  punya ...pun dalam gelas comel



Kereta sorang dari kami rosak pula esoknya sebelum kami bertolak ke Phuket.
Datanglah pomen tapi katanya kena tunggu dari spare part dari Bangkok. Kalau ada boleh siap seminggu , kalau barang tak ada sebulan atau lebih....hew,hew.
Dugaan betul bila sedang makan angin kereta rosak  . 
Rosak pula nun di negara asing.
Tapi sabar.. Allah nak uji kita tu.

Bincang punya bincang kami akan terus ke Phuket juga dan kereta akan kami selesaikan apabila balik dari Phuket nanti.

Nasib baik  ramai, bolehlah tumpang kereta ahli rombongan yang lain. 
Walaupun bertolak lewat   pada pagi itu tapi misi diteruskan juga ke Phuket.


Pekerja hotel (baju merah) boleh kecek Kelantan. Senang banyak lah. 
Dia orang Naratiwat. Dia yang banyak menolong bila kereta rosak ni. Tolong call mekanik semua dan jadi jurubahasa .



Nanti kita sambung lagi.



**Sedihnya saya tertinggal baju tidur di hotel ini. dah la bawa  sehelai saja.