Buat Duit

Sunday, July 30, 2017

Cuti Esklusif Di Hilton KL


Jom bercuti layankan diri berehat  setelah penat bekerja.

Hilton Kuala Lumpur hotel - Hotel Reception
Kaunter depan.

Siapa kata kat KL takde tempat nak stay untuk bercuti atau nak manjakan diri berehat dari busy working days. Aku memang workaholic tapi bila sampai timenya dengan duit yang aku simpan aku suka spend untuk menenangkan diri tak kira kat mana pun. Siapa yang pernah plan bercuti kat KL? Mesti ada kan antara korang yang macam tu. So kat artikel ni aku nak kongsi kongsi mari bicara berkenaan dengan sebuah hotel yang famous internationally iaitu Hotel Hilton KL.



Hilton Kuala Lumpur Hotel - Poolside with Slide

Swimming pool.
Bukan sahaja anak-anak gembira ibu bapa pun suka.

Hotel Hilton ni betul-betul dekat dengan KL Sentral, so korang boleh datang ke hotel ni naik LRT or komuter jer. Memang sangat senang dari segi transport. Hotel ni sangat famous so diorang memang pentingkan servis diorang dan  sangat berkualiti. Reception diorang operate 24 jam sehari so korang boleh minta tolong untuk apa-apa isu pada setiap masa. Jangan malu jangan segan kacau jer receptionist diorang untuk tolong setelkan masalah korang. Time nak check in adalah pada pukul 3 petang dan nak check out pada pukul 12 tengah hari.

Hilton Kuala Lumpur Hotel - Fitness Center
Fitness Facilities.


Kemudahan yang disediakan  di Hilton KL ialah Free WIFI , restoran, Fitness Facilities , Meeting Room dan pool.


Antara servis lain  yang ada kat hotel ni adalah laundry service untuk korang dry clean atau basuh baju korang kalau stay lama, concierge untuk tolong korang bawak beg berat, tour guide kalau korang tak familiar area KL dan macam-macam lagi. Kalau nak bersantai kat lobby ada newspaper sambil tengok orang keluar masuk hotel. Membaca itu amalan yang sihat. Staff kat sini juga power sebab diorang pandai communicate dalam pelbagai jenis bahasa, so boleh kata hotel ni level international. Eh aku lupa memang International la hotel ni dah nama Hilton.


Hilton Kuala Lumpur hotel - GRAZE - Night view
Menjamu selera dalam serba kemewahan.




Selain tu, kat hotel ni juga korang boleh plan nak buat wedding reception. Diorang ada tempat yang sesuai untuk cater permintaan korang. Bila lagi nak buat wedding yang grand yang senang untuk semua orang datang sebab kat KL Sentral. Bayangkan guest yang datang semua naik LRT, MRT dan komuter. Tak pernah dengar lagi kan?

Hilton Kuala Lumpur hotel - Sentral Ballroom
Wedding pun sesuai.

Hilton Kuala Lumpur hotel - Chef In Action
Makan-makan . 
Anda akan dilayan seperti raja



Hilton Kuala Lumpur hotel - Vasco's Restaurant
Cantik.


 Kalau korang datang sini takde kereta, korang leh naik public transport atau sewa kereta sebab kat sini ada servis sewa kereta. Kalau bawak kereta pun lagi bagus sebab ada parking yang disediakan. So dari segi transportation memang complete. Like always, hotel yang 5 stars macam ni mesti ada wifi, business centre, meeting room untuk korang setelkan hal kerja korang. Dalam cuti boleh kerja, dalam bekerja boleh cuti. Itu konsep hotel di tengah bandar. Selain tu, untuk cari makanan pulak memang senang, sebab ada coffee house dan restoran. Takpun korang berjalan ke KL Sentral pun dah ada banyak restoran fast food. Hotel ni jugak ada sediakan breakfast untuk guest dia. So experience breakfast di hotel sudah semestinya kena ada dalam things to do list korang.

Hilton Kuala Lumpur Hotel, MY - King Executive Lake View
Beradulah di bilik yang super best.

Hilton Kuala Lumpur Hotel, MY - Presidential Suite, Living Area
Lagi ...mengoda hati dan perasaan.

Hilton Kuala Lumpur Hotel - Lifestyle Suite Bathroom
Bathroom 


Banyak aktiviti yang korang boleh buat di Hotel Hilton ni, sebab diorang ada facilities macam fitness center atau bahasa londonnya gym. Sambil bercuti sambil berexercise untuk jaga kesihatan badan. Yela dah langgar kaw-kaw masa breakfast kenalah bakar kalori pulak. Kalau nak lagi function, korang boleh swim kat pool yang ada. Ada children pool dan ada outdoor pool so korang boleh bawak kids, anak buah dah family korang nak mandi pool. Sesuai untuk family holiday jugak hotel ni. Selain tu, kalau korang nak rejuvenate badan korang ada juga spa kat sini. Sauna dan steam room pun ada untuk korang bakar kalori yang korang telan masa breakfast. Senang citer memang complete facilities yang diorang ada.


Bayangkan bercuti di tengah bandar, dapat rehatkan minda dan fizikal, sambil kalau ada kerja urgent yang nak kena siap, korang boleh juga setelkan sekali. So apa yang korang tunggu lagi, book Hilton Kuala Lumpur on Traveloka  cepat-cepat supaya mana tau rezeki korang boleh dapat promotion atau best deal untuk bercuti di tengah-tengah KL. Bila lagi kita nak support industry hotel di negara kita betul tak? Start kumpul duit sekarang, surf Traveloka, click sana dan sini, buat payment dan enjoy. The experience will be worth it. I’ll guarantee korang takkan menyesal.
  

Friday, July 14, 2017

NABALU PARK, SABAH DI BAWAH BAYU.

Assalamualaikum.

Selamat hari raya maaf zahir dan batin......lama akak bercuti dari update cerita . 
Dari belum Ramadan , berpuasa sudah  ,  Syawal pun sudah  , dan kini Syawal pun dah tengah bulan  sekarang . Hari ni rasa nak menulislah buat kenangan . Esok lusa di sinilah tepat menggali memori yang kita lalui....kan?

Meh kita teruskan....

Perjalanan kami diteruskan lagi menuju ke Keningau. Dalam laluan ke sana kami singgah ke Nabalu Park. Nak tengok Gunung Kinabalu dari dekat. Sayangnya masa kami tiba gunung sudah dilitupi kabus . Tak nampaklah bayangnya pun aihhh.. Kami sampai dah hampir tengahari rasanya sebab menyinggah merata tadi.  First time dulu dah dapat  tengok Gunung Kinabalu dari sini. Masa tu Shauqi masih berdukung . Pakai pampers lagi dalam umur dua tahun rasanya.Sekarang dah sembilan tahun.  Bila pula kedatangan seterusnya ke sini lagi? 

Selepas bergambar , kami singgah membeli cenderamata di sini. 

Pilih-pilih   barang , bayar terus menyambung perjalanan tak lama pun.
Kami tak kedai lain , sebab dah dapat harga bagus di sebuah kedai ini.

Jauh lagi nak sampai ke Keningau nun.
Malamlah sampainya nanti .

Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.
Menara tinjau. Dulu pun dah ada.
Tapi banyak kedai baru dibina dibahagian bawah. 
Dulu semata-mata kedai yang tinggi tu sahaja.

Bergambar je lah...tanda dah sampai.


Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.
Kabus tebal.



Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.
Topi baru beli.

Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.
Sejuk angin bertiup.

Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.
Penuh kiri kanan orang bergambar.


Foto Hasnidar Ramly Hasnidar..
Shauqi dan kakak Alia

Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.
Cenderahati


Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.
Lagi cenderahati

Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.
Lagi

Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.
Kami membeli di kedai kakak manis ni.
Murah!!

Dapat free keychain tiga ketui dan seruling buluh  untuk Shauqi.
Baik hati sungguh dia.
 Kedai dia yang paling  hujung ke atas .Carilah kalau pergi ke sana.

Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.
Dapat free , sukalah dia.

Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.

Perjalanan diteruskan lagi.


Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.

Pemandangan biasa dalam perjalanan kami .
Tinggi di atas bukit menuju Keningau....sejuk.

*Bersambung lagi