Pokok buluh madu.
Lawa buat pokok hiasan.
Sehari sebelum berpuasa, ada orang bagi rebung madu fresh dari pokok. Tapi dia dah potong-potong kecil. Nak masak senang dah , cuma hiris lagi nipis-nipis. Masalahnya saya tak tau nak masak macam mana.
Pernah makan , tak pernah buat sendiri pun.
Mula-mula saya rebus dulu, sebelum saya buat masak lemak cili padi .Kemudian baru masukkan santan dan bahannya.
Redah sajalah jawabnya. Nasib baik jadi elok.
tahniah =)
ReplyDeletecheqna x makan rebung...
salam singgah n selamat berposer =)
Sedapnya. :)
ReplyDeletetapi makan rebung ni, tangan berbau, susah nak hilang..ekekeke
ReplyDeleteTapi rebung ni tak jeruk. tak ada bau.
Deletesalam nieda.lama xsinggah kat sini.Slmt berpuasa & menyambut bulan Ramadhan kpd nieda sekluarga.
ReplyDeleteMmg sedap klu masak lemak rebung..tp payah nk jumpa kat pasar tani...cam tingin la pulak.hihi
Salam Nieda. Kak mang suke makan rebung tapi tak pernah lagi makan rebung madu ni. Malah kak tak tau pun yang mende tu bule makan. Anyway, thanks for sharing. Selamat berpuasa.
ReplyDeletewah ! org jauh singgah sini.
DeleteSelamat berpuasa juga.
masak kari campur daging pun sedap tu
ReplyDeleteSalam Nieda...kalau kak Zai suka masak dengan daging,rasa dia lebih sedap dan manis.
Deletenama pun ada madu pasti rasanya sedap...
ReplyDeleteSedapnya massak lemas..bulan-bulan puasa tekak nak sesuatu yang pedas..
ReplyDeletelama dah makan rebung..
ReplyDelete