Buat Duit

Friday, August 24, 2012

Kuih Bunga Pudak


Dari google

Pertama kali mendengar namanya dah rasa pelik sikit. Kuih Bunga Pudak , kuih tradisional negeri Kedah. Kuih yang berinti kelapa muda. Ada yang diwarnakan merah macam dalam gambar dan ada juga hijau semasa saya mengoogle.Jadi warna ikut tukang yang buat agaknya.Kemudian dibalut dan dilipat  pula dengan gula yang disira.

Kuih ni popular dijadikan hantaran mungkin sebab keunikan yang tersendiri. Semasa rombongan meminang kami ke Alor Star tempohari kuih ini salah satu yang diberi sebagai balasan.

Memang Malaysia  kita kaya dengan kuih warisan.



5 comments:

  1. Pertama kali kakcik menngar nama dan melihat rupanya di sini...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah dah dapat masuk blog nieda.
    acik pun teringin nak rasa..mesti sedap tu kan

    ReplyDelete
  3. kenapa acik ? ada masalah nak masuk ke sini ke?

    ReplyDelete
  4. Pertama kali dengar tp teringin nk cuba mcm best je

    ReplyDelete