Buat Duit

Sunday, May 19, 2013

Cerita sedih dan sadis di HCMC

Pagi ini baru tahu cerita tentang kisah 2 beranak tak dapat balik setelah bercuti  di HCMC melalui akhbar.

Nak tahu  detail lagi kisah tersebut boleh ke blog Mazidul. Menitis air mata melihat mereka berdua  Izan dan Maryam terkontang kanting di tempat orang. Boleh KLIK SINI untuk cerita  lebih jelas. Dan  DI SINI juga.



Sudah tentu pengalaman ini merupa pengalaman pahit bagi Pn. Izan dan anaknya. Mungkin juga merupakan  satu   fobia untuk terbang dengan AA selepas ini.

Semoga tidak berulang kisah sebegini selepas ini.


11 comments:

  1. Alhamdulillah..ramai rakyat malaysia yang sudi membantu mereka. Rasanya Pn.Izan pun dah blacklist AA..huhu

    ReplyDelete
  2. assalam Nieda.terima kasih bagi link..acik baru tau kisah ni..

    ReplyDelete
  3. mmg kesian..saya ke sana 14&15 mei
    mmg jumpa mazidul dan wife nya kat sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lamanya Mazidul kat sana.
      nasib baik ada mazidul ada semasa kejadian .

      Delete
  4. alahai..kesiannya..dah la kat tempat orang..

    ReplyDelete
  5. Rasanya tak perlu la kot strict sangat...
    campak ni kan semua orang akan kena sekali/lebih2 pun 2 kali...lepas tu immune..

    ReplyDelete
  6. Itu nasib baik lagi kena kat Vietnam ya Nieda... yang rasanya murah lagilah. Kalau dibuatnya kena kat Australia ke... tak parah... segala2nya mahal. Sapa yg sanggup menderma... kalau ada pun mungkin lepas duit makan je kot...

    ReplyDelete
  7. Ada banyak isu/moral yg kita boleh belajar dalam kes ini:

    1) Ambil lah travel insurance. Berapa ramai antara kita yg ambil masa travel overseas?

    2) Sebagai parents, kita ada tanggungjawab ..hak anak itu kita perlu penuhi. Antara hak anak itu ialah dapatkan perlindungan. Jujurnya, anak baru sembuh chicken pox, dan usia anak baru 14 bulan, kena la bertimbangrasa pada anak. Jangan pentingkan diri sendiri. Anak itu perlukan rehat, bukan di usung berjalan ke negara orang. Memanglah tiket telah dibeli awal, namun itu lah pengorbanan. Wang boleh dicari, namun kesihatan/keselamatan anak, tiada galang gantinya.

    3) Pihak Air Asia memang ada hak utk deny entry ke dalam pesawat, melihatkan kemaslahatan ramai penumpang lain( elakkan risiko jangkitan, ini kalau betul chicken pox itu masih di fasa jangkitan). Namun, pihak AA perlu lebih prihatin/ada courtesy masa handle kes ini. Kena ambil tahu apa jadi pada penumpang yg tak dpt naik flight. Kena prihatin sediakan hotel(murah pun takpe), transportation ke hospital/hotel.

    4) Sediakan wang extra bila melancong, Maknanya, wang yang 'memang tak akan di usik'. Ini wang emergency. Kalau apa apa jadi masa hari final/di airport( macam contohnya stranded ini), maka ada wang lebihan.

    5) Kita perlu jadi citizen yang bertimbangrasa. Fikirkan orang lain juga, bukan diri kita sahaja. Andai kita/anak kita kena penyakit berjangkit( dan baru sahaja masuk fasa nak sembuh), maka pastikan kita kurangkan exposure kita kepada public.

    Ni pendapat saya..
    Saya nak tepek kat FB saya pulak..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, saya setuju dengan pendapat Dr. ni..... Kawan saya pernah kena macam ni, tapi kat Sabahlah..... kena tambah seminggu lagi cuti......

      Delete
  8. Kalaulah terjadi kepada saya....memang paniklah.Kisah ni jadi pengajaran kat semua org jugak

    ReplyDelete
  9. sedihnya......holiday jd tragedi pulak. Itu sbbnya digalakkn ambil injection sblm keluar negara

    ReplyDelete