20 January 2020

Apam Tapai Tepung beras

Assalamualaikum.

Suka sangat buat kuih apam apam ni.
Senang bila pagi nak sarapan dah ada kuih.

Semalam buat apam kampung gula merah.Hari ini buat apam tapai pula.


Nak mengukus ni, kena tunggu sampai 5-6 jam nak pastikan adunan naik elok.
Bila adunan dah kembang naik baru masukkan eno yang plastik biru  ke dalam adunan.
Kemudian bolehlah mula mengukus.

Juga panaskan acuan dulu, baru apam mekar dan pecah tengahnya.

Tengok dalam gambar , ada dua biji apam saja yang merekah kan? Sebabnya acuannya masuk giliran yang kedua...jadinya air memang mengelegaklah.
Apam yang  tak mekar tu air baru nak panas .Tak berapa mekarlah jadinya.
Kukus dalam 10 minit je, masaklah apam tu.

Bahannya:
3 cawan tepung beras
2 cawan air
3/4 cawan gula

1 paket Eno biru 

Caranya
1 mangkuk nasi yang ditapai semalaman
Blender sebati.
Biarkan 5-6 jam.

Bila dah naik  adunan baru masukan sekapit eno kacau sebati dan masukkan ke dalam acuan comel.
Kukus 10 minit sehingga masak.

Cara buat tapai nasi.
Ambil nasi sejuk  dalam sukatan 1 mangkuk.
Kemudian campurkan ragi yang dihancurkan terlebih dahulu.
Ratakan.
Biar semalaman .

Kalau nak letak pewarna pun boleh.
Tapi saya suka yang putih bersih cenggini.

Makan dengan kelapa parut yang ditambah garam.
Lawan dengan kopi o panas pula.
Sorga !

Resepi simpan di sini .
Semoga boleh dicuba dilain kali.







1 comment:

  1. Tetiba keluar kotak komen.... dah boleh tinggal jejak kah blog ku ini?

    ReplyDelete