05 May 2020

Ketupat Sotong

Assalamualaikum.

Hari ni nak masak ketupat sotong versi Terengganu.

Bahanyang dioerlukan seperti di bawah.

Halia , halba , dan bawang serai di ketuk.

Masukkan ke dalam periuk baham tadi bersama antan cair.

Kemudian masuk sotong  yang siap diisi dengan pulut.

Bila agak agak pulut dah kembang masukkan santan pekat.
Perasa kan dengan garam dan gula.

Lidi yang tajam.

Pulut.
Saya dah kukus sekejap supaya tak lama bila masak nanti.

Sotong.


Santan


Siap disumbat dengan pulut dan dicucuk dengan lidi.



Ketupat Sotong yang dah  siap.

3 comments:

  1. Lama tak makan ketupat ni..dulu jiran saya selalu buat sbb suami dia org T'ganu..

    ReplyDelete
  2. Resepi cik google je..nasib jadi

    ReplyDelete
  3. sedapnya
    nasib tengok waktu sahur

    ReplyDelete