20 February 2016

Apam Beras @ Nasi

Apam  Beras @  Nasi Nasi 

Resepi mudah dari FB.

Bahannya: 

1 cawan nasi
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
3/4 cawan gula
11/4 cawan air 
1 sudu teh mauripan
1 teh baking powder
Kelapa parut
* boleh warnakan ikut suka hati.

Caranya : 
Semua bahan dicampur dan blendkan sekali dengan pengisar (blender)
Masukkan ke dalam mangkuk dan tunggu hingga adunan naik sekali ganda.
Ikut resepi dia suruh tunggu dalam 3 jam, tapi jika nampak naik bolehlah terus kukus . Kalau tak nanti boleh bantat pula apam bila terlebih masa.
Kemudian boleh masukkan ke dalam acuan kecil atau yang besar .
Kukus selama lebih kurang 15 minit.
Hasilnya , lembut dan gebu sekali.
Hidangkan bersama kelapa parut.

Tips: Pastikan air mendidih dahulu sebelum masukkan adunan ke dalam periuk.
Tapi kalau guna pengukus elektrik tak ada masalah....tak payah tunggu mendidih  boleh terus on dan masukkan  acuan serentak.



7 comments:

  1. Sedap apam ni Nieda... saya suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lah...semua masuk blender . senang kerja kita

      Delete
  2. Sedap ni..bunda suka, tapi tak pandai buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu buat yg ikut resepi 2 cawan nasi, 2 cwn tepung beras, 2 cwn tepung gandum ..cubalah bonda , kita dapat dalam 30 biji

      Delete
  3. CT sukaaaaaa ni !! tapi tak suka makan dgn kelapa.. suka ngan sambal ikan bilis.. ohsem !!
    yang lagi masam lagi ceq suka..

    ReplyDelete
  4. makan panas2 masa sejuk2 hujan sedap nih.. hahaha

    ReplyDelete