Bahannya
4 biji telur
1 1/2 cawan gula pasir
2 sb coco
3 cawan tepung gandum
2 st soda bikarbonat
2 1/2 cawan pisang lenyek
sedikit esen
1 cawan minyak masak
Caranya.
1. Pukul telur dengan gula hingga kembang. Kemudian masukkan minyak. Campur esen sedikit.
2. Masukkan pisang yang dah dilenyek (saya guna pisang emas dlm 11 biji).
3. Masukkan tepung gandum yang dah diayak bersama soda. Gaul sebati.
4.Bahagi kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampur dengan serbuk coco.
5. Tuang selang seli ke dalam acuan untuk menghasilkan corak belang-belang.
Adunan ni saya dapat 2 biji kek kalau guna acuan yang 7 x4 cm.
Selamat mencuba.
Bila nk bt roti lak?
ReplyDeletesaya pun suka buat resepi yg pakai sukatan cawan. Tak rajin nak menimbang heehe..
ReplyDeleteIsma: Tunggu anak2 balik cuti ,boleh makan sama2.
ReplyDeleteLL: Kalau pakai cwn cepat je. Kalu nak timbang pakai kilo pikir 2x pulak.