15 September 2011

MERDEKA ...........BUDAK-BUDAK TAHUN 6.



Hari ni hari akhir untuk UPSR exam. Dalam  sehari hayun 4 paper sekali gus hari ini. Sampai ke petang budak-budak ni mengadap soalan. Bukan budak , cikgu pun sama. Tapi hari ni  mereka ni dah mula senyum bila nak masuk paper kedua.

Budak-budak ni stat hari pertama muka serius gila. Kami pun faham , hari ni dah last. Merdekalah mereka sebulan dua sebelum naik sekolah menengah .

Dalam dok boring , tunggu exam berjalan mata liar dok perati rumah India jiran sebelah sekolah. Sekolah ini kira dalam Kampung Baru bagi penempatan Cina dan India. Orang Melayu pun ada juga.

Rumah India ini biasa saja macam rumah di penempatan Kampung Baru yang lain. Tapi ada Vios hitam  baru.
Shauni kata masa dia jaga UPSR tahun lepas Vios tak ada lagi. Vios pun terdedah tengah panas sebab garage tak ada lagi.

Makcik India ni setiap pagi kutip bunga raya. Semalam kutip pakai besen plastik . Hari ni ni pakai talam tin pula. Lepas tu siap jemur atas Vios pula. Bila si anak bujang balik , nampak bunga berjemur atas Vios dia pun ubah tempat lain . Yalah nanti ada tindakbalas kimia pada Vios pula.

Depan sikit dari situ  ada rumah orang Cina tempat beli getah serkrap. Tahu tak getah sekrap??Getah buku tu lah. Semalam punya ramai orang datang jual. Tapi hari ni kurang pula mungkin sebab hujan semalam kut.

Sibuk mata melihat dan membuat tafsiran sendiri.

Bangun duduk , bangun duduk , jalan , berdiri , tengok sana , tengok sini. Menunggu masa budak -budak tu habis menjawab.

Hipotesis  hari ini : Pengawas UPSR 2011.

p/s: SELAMAT HARI MALAYSIA. SEMOGA MALAYSIA AMAN MAKMUR SEJAHTERA. BERBANGGA JADI ANAK MALAYSIA.Tak sukalah gaduh-gaduh.
Post a Comment