Buat Duit

Friday, November 11, 2011

MUZIUM PADI , KEDAH.


Kenapalah tersenggeh ni? Duduk di kerusi di platform yang berputar. 

Tangga untuk ke tingkat atas. Bahagian yang berputar sambil layan pemandangan lukisan .

Petugas memakai baju Melayu dengan sampin sekali.

cer teka dia tengah buat apa?

Lukisan ini adalah bersambung-sambung mengambarkan kehidupan di negeri Kedah.Dilukis dalam bentuk mural  di Aras 3. Di bahagian ini berbentuk dome.

Melawat di sini memberi kefahaman yang lebih jelas tentang cara hidup di Kedah yang terkenal dengan Jelapang Padi Malaysia.

Maklumat Muzium Padi boleh baca di sini




8 comments:

  1. Platform berputar...macam restoren di Kl Tower .

    ReplyDelete
  2. Nieda..masa pi kedah dulu tak puak acik pegi ke muzium tu..

    ReplyDelete
  3. salam kenal..

    ada rezeki, boleh lah ke sini nanti.

    ReplyDelete
  4. SALAM SINGGAH BW SAMPAI KE SINI....memang best kalau dpt merasakan keindahan sawah bendang lg2 kalau dapat yg real punya...

    ReplyDelete
  5. Salam kunjungan balas dari v =0).
    wah!cantik nya gmbr2 tu kak...kalau berkesempatan, ingin mlawat muzium padi jugak suatu masa nanti. lukisan mural tu mcm hidup ..kan =0).

    ReplyDelete
  6. Memang istimewa lukisan itu semua. Pandai betul pelukis tu. Dengar kata orang Korea yg lukis.Memang nampak real.

    ReplyDelete