14 July 2012

Bukan senang nak buat tapai pulut

Orang buat tapai pulut  tanak ke kukus?

Hari tu ada kukus pulut nak makan dengan durian . Pesen yang makan  durian dengan santan dan pulut tu . Ala-alat pulut mangga. Punyalah banyak dekat sekilo . Sampai penuh periuk pengukus. Bajet nak makan ramai rupa-rupanya orang lain nak makan fresh durian tanpa pulut. Tak ke nanya makcik?

 Banyaklah kan. Sayang pula kalau tak habis nanti membazir .

Takut membazir, saya pun try nak buat tapai sebab ragi pun dah ada berkurun beli tak pakai-pakai.

Yang tukang tengok pulut masak ke tak tu pun rabun. Jadi, bila dia kata dah masak , mak tutuplah api.

Separuh buat makan dengan durian . Separuh lagi buat tapai. Taburlah ragi halus lepas ditapis atas pulut. letak dalam teperware saja. Mana sempat cari daun segala sebab idea spontan.

Lepas tu peram 3 hari 3 malam  . Lepas 3 hari pun nampak pulut dok kematu semacam saja. Tak nampak iras-iras nak jadi tapai jadinya terus masuk tonglah jawabnya.

First time nak buat tapai tapi tak ada ilmu.  Lain kali kena cuba lagi.
Tak puas hati betullah.
Post a Comment