Buat Duit

Saturday, July 14, 2012

Bukan senang nak buat tapai pulut

Orang buat tapai pulut  tanak ke kukus?

Hari tu ada kukus pulut nak makan dengan durian . Pesen yang makan  durian dengan santan dan pulut tu . Ala-alat pulut mangga. Punyalah banyak dekat sekilo . Sampai penuh periuk pengukus. Bajet nak makan ramai rupa-rupanya orang lain nak makan fresh durian tanpa pulut. Tak ke nanya makcik?

 Banyaklah kan. Sayang pula kalau tak habis nanti membazir .

Takut membazir, saya pun try nak buat tapai sebab ragi pun dah ada berkurun beli tak pakai-pakai.

Yang tukang tengok pulut masak ke tak tu pun rabun. Jadi, bila dia kata dah masak , mak tutuplah api.

Separuh buat makan dengan durian . Separuh lagi buat tapai. Taburlah ragi halus lepas ditapis atas pulut. letak dalam teperware saja. Mana sempat cari daun segala sebab idea spontan.

Lepas tu peram 3 hari 3 malam  . Lepas 3 hari pun nampak pulut dok kematu semacam saja. Tak nampak iras-iras nak jadi tapai jadinya terus masuk tonglah jawabnya.

First time nak buat tapai tapi tak ada ilmu.  Lain kali kena cuba lagi.
Tak puas hati betullah.

8 comments:

  1. banyak benda makchaq pandai makan saja, buat tak reti.. salah satunya tapai la..
    suka makan tapi tak pernah buat, tapi makchaq lagi suka tapai ubi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. org kelantan pandai buat tapai ubi ....sedap juga.

      Delete
  2. salam nieda..acik pernah buat tapai pulut ni sekali alhmdulillah jadi.

    ReplyDelete
  3. Katanya, teknik nak buat tapai ni byk pantang larang...kalau tgh period tak leh buat, kalau tgh marah tak leh buat..katanya nanti tapi tak manis lah..hehehehhe

    ReplyDelete
  4. saya suka mkn, tapi tak reti nak membuatnya...huhu..

    ReplyDelete
  5. saya tak suka sangat tapai..tapi kalau pulut makan dengan durian ke mangga tu memang layan.. kalau makan dengan cendol lagiii la...

    ReplyDelete
  6. lihat cara pembuatan tapai pulut di www.sukriramli.tk atau lawati facebook kami www.facebook.com/tempahantapaipulut

    ReplyDelete