17 July 2012

Puasa dah dekat mesti ada serunding dan telur masin.


Datang bulan puasa, serunding ni wajib ada kat rumah. 
Mujurlah  ada orang Kelantan  tolong belikan .
Sekilo RM 60  bagi daging tempatan .
 Kalau daging import RM 50 . 


Apa mimpi tah , tiba-tiba nak buat telur masin sendiri pula.
Dah beli sepuluh biji.  Sebiji 60 sen.
Masa ada aruah tok dulu , rajin dia buat telur masin. 
Bila masuk bulan Rejab mula dah  dia buat telur masin . 
Bila tiba bulan Ramadan dah boleh makan dah . 

Nak buat telur masin senang saja. 
Masak dulu air garam (selalu orang masak air gula....  hihi ). Bila masak cepat sikit garam larut.
Tunggu air garam sejuk. Baru masukkan telur itik yang dah dicuci bersih. 
Masukkan ke dalam balang .Dok diam-diam  dalam balang  tu sebulan dua.

Tunggu air garam sebati dengan telur boleh lah telur direbus buat lauk.
Jangan rebus dulu telur sebelum diasinkan pula tau...


Kita baru terhegeh-hegeh beli telur.
Bilalah dapat makan entah le...
.
Gara-gara musim puasa dah dekat ni....

Dua jenis makanan ini pembuka selera masa nak bersahur.
Tekak saya lah.

Gambar dari google.



Post a Comment