Buat Duit

Monday, July 9, 2012

Cara nak buang Word Verification pada ruang komen.





Banyak blog masih menggunakan WV pada ruang komen. Tuan punya blog mungkin tahu atau mungkin tidak sedar. Wv sangat melecehkan yang mana  sekarang ada nombor pula selain perkataan.

Saya pun tak perasan, sebab kalau tuan punya blog sendiri  yang nak respon benda ini WV  tak akan keluar. Bila saya ditegur oleh WAHIDA baru saya terperasan , blog saya pun ada benda alah ni.

Pertama kali Wahida ajar, saya  tak tukar lagi. Otak dok blur lagi nak buat macam mana  . 
Kemudian , dia tegur lagi ......suruh saya  tukar.

Tak boleh jadi ni, so saya pun mulalah google cari cara nak buang WV ni .  Jumpalah kat satu blog ni. Sebab toturial siap dengan gambar maka cepatlah  selesaikan tugasan .

Kalau kata pergi ke dashboard----> klik setting------>klik komen  hasilnya lambat sikitlah nak fahamnya.

Caranya selepas ke Dashboard anda akan jumpa

.
.
.
.
.
.
.

Klik No dan jangan lupa save settings yang dah dibuat.

Selamat mencuba.


memo: TQ untuk Wahida , blog akak dah tak ada WV.

19 comments:

  1. ha, barulah senang sikit nak komen blog akak ni...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah buang lama dah...

      Delete
    2. tahniah kak sbb berjaya buang WV ni..siap buat tutorial lagi...hehe...

      sayang akak ketat2...

      Delete
    3. baru hari ni buat ala2 totarial nak buang WV...hihi

      Delete
  2. penah tulis psal terbantut nak komen gara2 verification code ni
    rupanya mmg ada tuan blog yg tak tahu.
    rasa bersalah pulak ;)

    ReplyDelete
  3. asslam nieda..rupanya tun puny tak tau ye nieda.patut banyak lagi blog yang ada ni.acik perna 5 kali tekanbaru leps.

    ReplyDelete
  4. memang susah sikit kalau ada wv.....kadang2 kena buat beberapa kali baru boleh masuk....

    ReplyDelete
  5. thanks...saya pon baru org tegur....tu yang google jume kat sini... :)

    ReplyDelete
  6. thanx for tuto, saya share kat bloger lain..;-)

    ReplyDelete
  7. Baru Buat Tadi...Tenkiu Nazirah...^_____^

    ReplyDelete
  8. sama la..ada org tegur baru taw,,sebab bila komen sendiri xderk pun menda tu,thanks tuto nie,,dah buat :D

    ReplyDelete
  9. sy pinjam tutorial ni yup =)

    ReplyDelete
  10. S.K.A yang bawa sy ke sni... senang je rupanye ye.. huhu... tq cempaka biru n s.k.a

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum...

    thanks..sangat berguna utk newbie mcm saya..xperasan ada WV jugak..;)

    http://nmalazamzuri.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. huh !! nasib baik kak Yumida bagitau .. kalau tidak , memang selalu rendah aje laa komennyee ... ahah !! terima kasih tunjukkan cara .. : ))

    ReplyDelete
  13. tq Nazirah..da buat pun td..thanks 4 d info :)
    jom semua singgah blog saya..http;//mamashahfiras.blogspot.com..

    ReplyDelete