Buat Duit

Wednesday, September 12, 2012

Muzium Taiping


Jika berkunjung ke bandar Taiping snggahlah  melawat ke Muzium Taiping , berhampiran Penjara Taiping. Penjara Taiping ialah penjara yang tertua di Malaysia.

Masuk percuma. 
Ia di buka seawal pukul 9 pagi - 5 petang. 


Gambar-gambar semua ini adalah sebahagian yang berada di luar muzium. 
Muzium  dua tingkat yang terbahagi kepada beberapa bahagian pameran. 

Bahagian atas terdapat barang-barang lama termasuk pasu-pasu. Terdapat bahagian Orang Asli dan suku-sukunya termasuk barang kegunaan mereka seperti arca, bakul, raga yang diperbuat dari akar dan kulit kayu.






 Kubur lama dari pada batu.

 Cendawan gergasi  yang dijumpai di dalam hutan Malaysia.

Sebelum masuk , bergambar dulu.



11 comments:

  1. Dah lama kakcik tak singgah di Taiping.

    ReplyDelete
  2. saya pernah masuk muzium ni sekali...masa belajar kat taiping dulu..hehehe

    ReplyDelete
  3. Sekarang ada byk penambahbaikan . nampak lebih kemas dan cantik berbanding 20 tahun dulu. Kali pertama melawat dulu. Punyalah lama .

    ReplyDelete
  4. x pernah sampai layie niee
    hurmm bawak anak2 bagus kan ;)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum...
    Hari tu time balik raya kat taiping, tak sempat bawa anak2 jalan2 muzium atau zoo... next time kalau balik lagi, insyaALLAH nak bawa anak2 melawat kat sini.. selalunya mmg pegi sana kalau ada masa.. :) cuma kali ni tak berkesempatan sikit.. :D

    ReplyDelete
  6. Kak Zai pernah melawat kat sini tapi tak ingat bila.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejak mertua balik pindah taiping, takde pernah sempat nak ke muzium ni kalo kami balik cuti ke taiping.. asyik2 ada je hal kalo plan nak ke muzium, night safari dll tu...

      Delete
  8. kalau zoo kitorang suka gak sbb ada binatang..kalau tengok benda kaku ni kurang..masing2 jenis tak minat sejarah..teruk betul kan...

    ReplyDelete
  9. dah banyak kali pegi taiping tapi tak tahu pasal muzium, next time InsyaAllah boleh pergi, thank you for sharing

    ReplyDelete
  10. Hihihi.....2 thn huda kt mrsm taiping ms form 4 n 5.....skali jer kami pernh msk ke dlm muzium ni......w/pn selama 2 thn tu berulang2 ke taiping!

    ReplyDelete