17 October 2012

Resepi Roti dan tunjuk cara .

Kak Ni  kata kalau masak-masak tempek lah gambar dalam blog.
Kebetulan hari ni meroti, jadi rotilah yang masuk blog.


 Bun kacang merah.
Selalu buat doh bulat saja . hari ni try pesen ni pula.

Caranya
.
.
.
.
.
.

 Mula-mula ambil adunan dan isilkan inti kacang merah. Inti belisiap dikedai baking saja.
Kemudian leperkan dan potong tapi jangan putus. 
Tinggalkan sebahagian lagi , dan gulung . Mulakan dari bahagian atas (bahagian rata).
Bengkokkan sikit adunan tersebut.

Bengkokkan  macam ni.

 ini roti dandan .Di atasnya ada taburan gula , parutan keju dan sedikit daun pasley (tak nampakkan?)
Gentelkan  3 adunan panjang dan mula mendandan. Macam dandan rambut. Kemudian sambungkan hujungnya.

 Dari doh yang sama juga saya bulat-bulatkan. Bun kosong itu berisi dengan kacang merah dan 
satu lagi hanya parutan keju , pasley dan gula di atasnya.Macam yang dandan tadi.

Hasilnya macam-macam ada.

Resepi Roti dari Ros Jintan Manis . Saya guna resepi ini butterolls.Nanti kalau lupa boleh cari kat sini. 

Dulu dah hilang resepi roti yang selalu buat sure jadi.Gelabah mencari resepi  balik.

Selamat mencuba.

Post a Comment