Buat Duit

Wednesday, January 30, 2013

Hari pertama di SESERI

Pendaftaran Sekolah Berasrama Penuh seluruh negara pada 29 Januari 2013.
Kami bertolak dari rumah pada pukul 11 malam . 

Jalan raya lancar   . 
Tapi menjelang pagi hari bekerja esoknya jem panjang gila . Bermula dari Rawang menuju ke pusat bandar. Kereta bersusun berkilo-kilo meter boleh nampak  dari dalam  kereta kami.

Alternatif lain kami susur keluar menuju ke arah Kepong untuk ke SESERI. Pun jem juga.Temujanji  pada pukul 9 pagi tapi kami lewat tiba 20 minit kemudian. 
Namun sesi pendaftaran berjalan lancar.



 Ain Nadhirah bersama senior dari sekolah SMK Taman Tasik.
Terima kasih pada Aimi yang menunggu Ain dan menguruskan segala pendaftaran hari tu. Dari ambil nombor giliran, jumpa cikgu , letak warna rumah , tentukan dorm , tunjukkan kelas , pilihkan baju sekolah dan banyak lagi yang Aimi tolong.

 Dah dapat buku-buku penting.

 Pilih baju .

Ada 3 tshirt yang wajib beli ....kuning, ungu dan putih. 
Baju outing pula baju kurung batik warna ungu juga. 

 Mesin basuh ada disediakan .Tapi kena bayar RM 1 sekali guna. 
Bolehlah kalau nak basuh kain selimut , cadar, telekung  dan sebagainya nanti.

 Di kelas 4 Cattleya .

Semua nama kelas diambil dari nama orkid digunakan untuk 8 kelas .
Bila naik tingkatan 5 nanti mereka akan disaringkan mengikut keputusan peperiksaan akhir tahun.
Kelas 1-4 adalah yang mendapat markah tertinggi manakala 5-8 adalah bercampur .

Tempat dah dapat.  Sapa dulu boleh dok depan. 
Bertanda dengan kertas kuning. Maknanya tempat tu dah bertuan.

Baju outing . 
Tinggal nak pakai . Dah siap berjahit.

Semalam masa kami nak balik menangis juga si Ain ni. Bila anak nangis , mak pun apa lagi.

Bila lihat gambar-gambar yang dirakamkan ni nampak macam Ain gembira di sini . Ada kakak seniornya yang satu sekolah dari Taman Tasik .Tak adalah rasa sebatang kara.



Masa kena tinggal di SMK Taman Tasik  3 tahun dulu  tak nangis pun . Tapi sekarang  dia rasa jauh dari keluarga . Seumur hidup tak pernah berjauhan dengan keluarga sebelum ni walau pun tinggal di asrama .
Tapi sekolah tak jauh sangat dari rumah.
Boeh jumpa setiap hujung minggu.

Tapi sekarang di SESERI ....?

KL - Perak. 3-4 jam juga perjalanan
 dengan kereta. Kadang-kadang sampai 5 jam. Mana taknya asyik nak menyinggah .Pantang jumpa R& R. Lainlah naik bas ekspress 3 jam boleh sampai di Taiping .


Bukan senang nak sesuaikan diri ditempat baru. Ambil masa juga.
Harap-harap Ain kuat  selepas ini .




10 comments:

  1. assalam nieda..harap2 ain kuat..mula2 mesti rindu.

    ReplyDelete
  2. Mula2 jer tu rs sedih.....nnti oklh tu. Berkorban demi menuntut ilmu....bljr rajin2 ye. Nieda pun kn kuatkn ht nk tingglkn anak kt asrama. K.ani pn pernh mengalaminya.....sedih tp kn kuat tau! Anak n ibu kn sama2 kuat!

    ReplyDelete
  3. penting pas keluar tu..hahaha..

    ala..tinggal kat hostel memula je sedih..da dapat kawan tu takde la sangat.. sibuk main je nanti..hehehe..

    ReplyDelete
  4. In Shaa Allah, Ain pandai bawa diri.

    p/s : saya susah nak masuk blog nieda...kena cr kat google dan tekan pada tajuk entry..jika tekan link web... page not found... lagi satu, nieda tak letak link pada google++

    ReplyDelete
  5. assalmualaikum..sy ex-seseri thn 2005..skrg dh brumahtangga dan dah ada baby..nmpaknya tak byk perubhn di seseri..buku outing,baju, kelas,,semua sama..semoga adik ain pandai bawa diri..terharu dgn luahan hati ibunya,,

    ReplyDelete
  6. in syaa Allah , doakan ain . mak ain rindu mak ><

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete