Buat Duit

Thursday, October 24, 2013

Sesat

Percubaan kali kedua ke Ipoh memandu sendiri hari ini .Dua-dua kali tersesat . Silap sikit saja terlepas lorong yang sepatutnya.dalam hujan dan nampak kabus di celah-celah bukit. Cantik sekali.


Nak pergi dengan cik abang , dia kena kursus pula. 3 hari pula. Tak boleh jadi . Kena kuatkan hati pergi sendiri.

Kali pertama  2 minggu lepas , nak masuk lorong depan pi konar belah kiri hala Padang Tembak. Nasib baik tanya orang jumpa balik jalan yang sebenar. Selamat sampai tempat yang nak dituju.

Masa balik pula terlajak masuk highway ke Kuala Lumpur padahal nak ke utara.  Nasib bail jumpa tanda arah Simpang Pulai. Selamat !

Hari ini ,di tempat pertama yang sesat  dulu  ......bila dah dekat tak pasti mana satu jalannya.  Kat situ ada 3 jalan rupanya . Bila pergi straight terus masuk bandaraya pula. Pusing-pusing jumpa Restoren Hadramaut nasi Arab. Hari tu dah pernah lalu dengan suami, mesti dah dekat tempat nak tuju. Rupanya kena ambil jalan yang tengah.  Kalau masuk kiri jumpa balik kedai makan  Padang Tembak tu.

Bawa slow-slow dah kena hon. Sapalah makcik bawa kereta terhenggeh-henggeh ni. Mana tak slow bawa ko pilot budak darjah 6.  Mata dok tengok jalan. Tak berani nak laju nanti terlepas pula.

Nasib baik 2 kali sesat 2 kali dapat jumpa Hospital .

Kali ketiga harap-harap tak sesat dah .




14 comments:

  1. Kak ina pun sama..selalu drive area Shah Alam aje..sesekali husben takde, menggagau jugak kalau nak pegi satu2 tempat..nak bua camne, redah aje yek :)

    ReplyDelete
  2. Takpa...pengalaman tu...lepas ni expert la driving kat Ipoh..:)

    ReplyDelete
  3. Sy suka kalu sesat barat nk...sbbb dpt tgk tmpt br ;)

    ReplyDelete
  4. oh...nak pergi hospital ipoh rupanya... lps ni terror dah

    ReplyDelete
  5. nieda, jalan kat ipoh tu banyak one way lah. tak tahulah camna next year nanti kalau saya drive p sekolah jauh:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. pindah ipoh ke? oneway lah. sbb tu bila tersilap masuk kena ulang balik

      Delete
  6. Awat tak guna GPS... cewah... pandai ja cakap....... padahai sendiri pun selalu sesat...

    ReplyDelete
  7. kami selalu jugak sesat..takpe.. pengalaman kak.. hehe

    ReplyDelete
  8. Kak Zai pun pernah sesat berjam berpusing2.

    Nieda nak ke hospital nak ziarah orang ke atau buat rawatan.

    ReplyDelete
  9. semua org mcm tu kot...belajar dari sesat esok lusa xsesat dah..GPS pon kdg2 sabotaj kite gak..

    *salam kenal*

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih singgah dan salam kenal juga

      Delete
  10. Saya pun sama Nieda! Tapi saya redah je.. sesat.. sesat lah... lagipun kalau tak sesat tak tahu... sesat tu yang membuat kita tahu... "ooo jalan ni tembus kesana... jalan ni tembus kesitu..." pernah sorang kawan cakap... ala kalau sesat pun bukan sampai ke London... Tapi itu dulu.... skrg kalau sampai ke London saya tak takut.. he..he.. saya cari abg... atau heathrow dan balik semula ke M'sia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak sesat nak jumpa benda baru. selalunya dah habis krja terus balik.

      Delete