14 January 2014

Doi Poi, Chiang Mai Part 1

Terima kasih pada Daddy Ziyyad  yang respond  Entry Nak Tanya Sikit?


Lokasi ke Doi Poi ialah tempat terakhir sebelum kami balik kampung.  Hari ini juga kami menggunakan van dan driver baru  dari egen perlancongan di sana. Kalau egen yang berdaftar di Thailand mereka wajib membawa seorang tour guide bersama (ada duduk di depan ).

Driver baru  kami .

Bertingket-tingket.

Dah sampai di Doi Poi.

Jamu mata Thai Silk

Kat Puncak Doi Poi

Menuju ke taman

 
Bunga popi. Pertama kali dapat tengok pokok popi depan mata sendiri.

Bunga popi ada yang berwarna merah , putih dan ungu.
Lawa pula bunga popi ni  ada iras tulip tapi kelopak dia lembut sikit dari tulip.

Bersama pelancong  (baju hitam ) dari Pattani. 
Kami speaking Melayulah....

Di dalam perkampungan ini sebenarnya terletak di tanah tinggi.
Jadi kedai yang dibina adalah bertingkat-tingkat.
Masa nak mula naik bukit , mengah wei! Pertengahan dah mula menurun sehingga ke pintu keluar .


Dah ke hujung.....mula mendatar perjalanannya.

Makan tengah hari di sini  - mee sup berserta dengan kimchi.

Kimchi juga diberi untuk makan dengan mee.

Mee Kari 

Saya order mee sup . 
Oleh kerana anak-anak  dah makan dulu (mak lambat singgah kedai serbinier)  makan mee kari , pakat nak rasa mak punya mee sup pula. Mak tak puas hati order semangkuk pula mee kari.

Kawan saya dan tauke kedai .

Teksi merah.

Kereta  saja yang boleh naik ke sini.  sebab jalan kecil dan berliku-liku.

Nampaknya kena sambung lagi entry ni sebab ada gambar tak berjaya diuploadkan.





Post a Comment