03 February 2014

ROTI CANAI HOME MADE

Teringat masa kecik-kecik dulu bersarapan pagi dengan roti canai buat sendiri.
Nenek yang buatkan. Masa dia uli pun tak sedar sedar-sedar nak makan saja.
Tapi tak ada kuah dal cuma cicah dengan kuah masak lemak balen-balen semalam atau cicah gula .

Ini projek roti canai dengan mak tok .Dia jadi kepala chef.
Uli pakai Bread maker jadi tak teruk sangat , tau-tau dah elok jadi doh.

Kami buat sekilo tepung dapat dalam  20 keping kecik-kecik. tapi agak tebal dari  kedai.

Bahan utama  guna tepung gandum sekilo , gula , marjerin , air , garam dan telur sebiji. Semua masuk dalam BM ... chef tunggu saja hingga jadi doh.

Dah siap ketul-ketulkan bulat-bulat dan letak minyak di atas setiap satu ketulan kecil tu.
Perap sekejap.

Ambil satu doh tarik jadikan nipis . Jangan sampai terkoyak . Minyak sebagai pelincir.
kemudian temukan hujung ke hujung dan buat seperti sanggul siput seperti gambar di atas.

Bila nak goreng tekan-tekan sanggul siput tadi jadi leper  dan goreng dengan minyak sedikit.

Chef kecik tengah goreng roti canai.

Dah siap ....makan dengan kuah dal.

Bertahun tak makan roti buat sendiri .....