03 February 2014

ROTI CANAI HOME MADE

Teringat masa kecik-kecik dulu bersarapan pagi dengan roti canai buat sendiri.
Nenek yang buatkan. Masa dia uli pun tak sedar sedar-sedar nak makan saja.
Tapi tak ada kuah dal cuma cicah dengan kuah masak lemak balen-balen semalam atau cicah gula .

Ini projek roti canai dengan mak tok .Dia jadi kepala chef.
Uli pakai Bread maker jadi tak teruk sangat , tau-tau dah elok jadi doh.

Kami buat sekilo tepung dapat dalam  20 keping kecik-kecik. tapi agak tebal dari  kedai.

Bahan utama  guna tepung gandum sekilo , gula , marjerin , air , garam dan telur sebiji. Semua masuk dalam BM ... chef tunggu saja hingga jadi doh.

Dah siap ketul-ketulkan bulat-bulat dan letak minyak di atas setiap satu ketulan kecil tu.
Perap sekejap.

Ambil satu doh tarik jadikan nipis . Jangan sampai terkoyak . Minyak sebagai pelincir.
kemudian temukan hujung ke hujung dan buat seperti sanggul siput seperti gambar di atas.

Bila nak goreng tekan-tekan sanggul siput tadi jadi leper  dan goreng dengan minyak sedikit.

Chef kecik tengah goreng roti canai.

Dah siap ....makan dengan kuah dal.

Bertahun tak makan roti buat sendiri .....

7 comments:

  1. Replies
    1. tak sempat buka kedai ...dah habis makan dgn anak2

      Delete
  2. alahaiiii memori zaman kecik2 dulu2. Bila nak tebar tu gunakan dulang besar, tarik sampai hujung dulang sehingga penuh dulang jadi doh jadi nipis. Bila dah goreng makan,cecah dengan kuah kari walaweiiii sodap.

    ReplyDelete
  3. alahai nastolgia roti canai dik ...

    ReplyDelete
  4. Pernah sekali ja kot try buat...best tapi renyah..

    Tapi masa kecik2 selalu la makan roti canai macam ni... tak pernah pun makan roti canai beli..

    ReplyDelete
  5. Dulu arwah mak kak Zai pun selalu buat roti canai sendiri cicah dengan kari ikan.

    ReplyDelete
  6. Once upon a time pernah buat roti canai dengan rakan2 masa belajar dulu.. tapi lama tak buat dah tak ingat nak buat mcm mane huhuhuu :D

    ReplyDelete