Buat Duit

Monday, April 28, 2014

EPAL HIJAU

Bila dah  sakit saya cuba google cara alternatif untuk membuang batu dalam hempedu.
Dengan menggunakan epal hijau, garam epsom ( yang saya tak pernah dengar) dan minyak zaitun.

Saya jumpa petua dari Dr Hamid Arshad dari FBnya. saya letak di sini supaya saya tak lupa dan senang nak cari nanti.



Google


Petua dari Dr Hamid  Arshad.

Satu petua nak rawat batu karang dalam kilang hempedu ( Gall Bladder Stones)

Minum 4 gelas apple juice tiap2 hari selama 5 hari berturut2

Hari ke 6 jangan makan malam (dinner)

Pada pukul 6 petang makan satu sudu camca garam Epsom(magnesium sulphate) , beli dari farmasi.

Pukul 8 malam ulang makan garam epsom

Pukul 10 malam . Campurkan satu cawan (250 ml) Olive oil atau sesame oil dan setengah cawan juz lemon yg fresh (perah 3 biji lemon. 

Campur olive oil dengan juS lemon dan minum.

Insyaallah esok pagi buang air besar akan kelihatan batu2 karang keluar.

8 comments:

  1. apple cider vinegar pun bagus untuk batu hempedu.. try akak google..

    ReplyDelete
  2. alhamdulilah sama sama berkongsi

    ReplyDelete
  3. Adik lelaki saya pernah kena batu karang dlm hempedu Nieda... waktu tu kami tak tahu apa-apa sebab tak pernah dengar tentang penyakit ni... jadi buat operation dan buang hempedunya... sekarang adik saya tu tak ada hempedulah... kata orang untuk mengelakkan terjadinya batu karang dalam hempedu jangan masak dan makan hati ayam....

    ReplyDelete
  4. Nekcik slalu blender epal hijau dgn peria katak untu mengurangkan kandungan gula ..alhamdulilah..tapi nekcik takde kencing manis..sebagai langkah berjaga jaga..sebab nekcik ni pemanis orangnya..he..he

    ReplyDelete
  5. Ikhtiar kak nieda, cuba jgn putus asa eh

    ReplyDelete
  6. baik cuba cara mcm ni dulu kan...kalau boleh tak nak la sampai kena operation..

    ReplyDelete
  7. apple cider vinegar tu pun ok kalo try... tapi sabar sajalah rasa diaa..
    hihi.. neway, tips gii bagus jg kita berkongsi kan.

    ReplyDelete