Buat Duit

Saturday, September 27, 2014

Fine Bone China

Hari  saya tersedar ada antara pinggan  mangkuk , cawan dan mug di dapur dibuat dari Fine Bone  .
Hati dah rasa was-was. Mug yang selalu digunakan memang sah-sah bercop Fine Bone.  Tak semua tapi 2 dah saya buang dalam tong sampah.


FINE BONE ialah dibuat dari serbuk tulang-tulang haiwan yang telah diproses untuk dijadikan peralatan di dapur. Mungkin haiwan-haiwan itu  tidak  disembelih atau pun yang paling ditakuti dibuat daripada tulang-tulang babi yang sah-sah haram kepada kita.

Selain beli sendiri ada saya dapat semasa hadiah hari guru dan sebagainya.

Saya kutip terus masuk tong sampah. Tapi ada juga porcelin yang tidak bercop. lagi teruk kita tidak tahu asal usul dan kandungan bahan di dalamnya. Saya rasa pengeluarnya tidak bertanggungjawab pula.


Saya pula suka minum dalam mug. Puas sikit minum kopi atau teh sambil duduk-duduk bersantai . Begitu juga suami saya, sambil layan tv  mesti ada kopi , atau teh  di sebelah. Dalam muglah selalunya . Takkanlah nak letak secawan kopi dalam cawan berlapik terasa formallah pula.


Jenuh nak bersamak .

16 comments:

  1. betul Nieda..selalu mug yg cantik dan agak nipis tu mmg bone chine...sib baik tak beli pinggan set mahal mahal tu....klau idak penuh tong sampah..hu..hu

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. hati2 beli porcelin...tengok cop di belakangnya.

      Delete
  3. Kak zai belum lagi terjumpa mug yang dibuat dari fine bone. Selalu kalau beli mug kat IKEA.

    ReplyDelete
  4. KY pun dah bagi ke en tong. Nasib baik juga tak sempatt terjebak pinggan mahal tuu..

    ReplyDelete
  5. Produk dari fine bone ni mmg mudah..kekdang JM terima sebagai sobiner tapi dek kerana x tahu "terguna". Baru-baru ni terima message dari whatapps semua poduct yg di hasilkan dari fine bone haram di gunakan, X pe kak Nieda kalua terguna keran pada dasar nya kita tak tahu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm mana kalau yg tak berucap?konpius akak.

      Delete
  6. alamak tak pernah ambil tahu pasal hal nie...asal cantik mug tu mrs beli jer
    thanks for sharing, nanti nak kena balik check gak kat rumah

    ReplyDelete
  7. Tak pernah check dan belek pun pinggan mangkuk kat rumah.... tapi rasanya tak ada yg di perbuat dari fine bone.

    ReplyDelete
  8. baru tahu tentang ni. tq tau share.. balik nanti kena belek semual pinggan mangku segala kat dapur.. kalau dia tak tulis, ada cara ke macam mana kita nak tahu?..

    ReplyDelete
  9. Salam. Hee banyak barang yang was was.

    ReplyDelete
  10. Risau aje sekarang. Banyak barang-barang di negara kita ni selalunya dari China. Kena check kat dapur ni. Selalunya saya tak ambil kisah sangat. Tapi kalau dah sampai macam ni.. memang risaulah.

    ReplyDelete