Buat Duit

Wednesday, September 24, 2014

PEKASAM DAGING


Gambar  GOOGLE ...

Beli pekasam daging tadi balik terus goreng buat makan tengah hari......terlajak lalu pula . Bertambah nasik la hari ini . Makan panas-panas  berselera betul.

Selalunya  ikan yang dibuat pekasam , daging jarang dengar pula.

Orang Perak ini pekasamlah yang femesnya. Macam  Terengganu ada keropok lekor, nasi dagang, dan kuih akok .

Tapi sikit sangat dalam satu  tipuware itu. Tak puas makan lah pula.

Eh ...tadi pun goreng seketul saja pun.



26 comments:

  1. Nieda....kat mn beli ni....nak cuba ...org kata ada jual online tp tak jumpa

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Yong, akak tak penah makan pekasam daging ni. Dengar pun baru tahun ni. Sedap yaa?

    ReplyDelete
  3. kawan kat sekolah jual.....
    sedap juga. bolehlah buat tambah nasi....hihi
    kalau nak nanti kita usahakan

    ReplyDelete
  4. Nieda, dalam entry Mohkembara dulu, Nieda menang salah satu tasbih sebagai pengomen pertama. Akak dah tulis kat komen tp mungkin Nieda tak perasan. Dalam salah satu entry Nieda pun akak dah bagitau tp Nieda tak nampak kot. Meh full name address dan phone number ke: hellibra2@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingat....nanti saya hantar
      tq kak halima

      Delete
  5. Akak x pnh makan...teringin nak cuba..

    ReplyDelete
  6. 1st time saya dengar pekasam daging..
    Bau dia kuat ke macam pekasam ikan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kuat sangat.
      yg bau kuat tu dah dipekasamkan lama sangat

      Delete
  7. Tak pernah juga dengar. Ni baru kali pertama dengar. Selalunya jumpa ikan ajelah yang orang buat pekasam.
    Macam sedap je bila tengok gambar tu. =)

    ReplyDelete
  8. sedap ke tak pernah rasa lagi pekasam ni..

    ReplyDelete
  9. Saya pernah beli sekali daging pekasamni. Ingatkan masin sebab ikan pekasam kan biasanya masin. Sekali dah goreng, nak makan tawar rasanya. Rupanya kena buh garam juga masa masak tu..

    ReplyDelete
  10. ooo, ada ya pekasam daging kak nieda, yus baru tahu ni.... macam sedap je rupanya tu.

    ReplyDelete
  11. Biasa pekasam ikan selalu makan sebab adik kak zai tinggal kat Kemunting. Nanti kak zai kena cari ni.

    ReplyDelete
  12. Salam. Hee rajinnya memasak pekasam.

    ReplyDelete
  13. Sedappppnya nampak...heee...

    Jemput join...GA vitamin FREE..

    http://nadirahbtmohamad.blogspot.com/2014/09/give-away-saya-nak-sihat-sept-2014.html

    ReplyDelete
  14. Nieda, masa saya ke Pekan Rabu bulan lepas ada beli daging pekasam ni... saya pun baru tahu ada daging pekasam masa pergi sanalah.... ada simpan lagi dlm petiais... belum di masak lagi... camna, rasanya, ok ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh jgn simpan lama2 rugi. cepat rasa boleh brtambah nasi

      Delete
  15. pekasam belah perak memang best
    tapi saya biasa makan yang ikan je
    daging belum pernah cuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ke perak kena cari pekasam tau..treadmark org perak dan pekasam

      Delete
  16. kecur air liur nampak pekasam nie...ramai gak yang asyik tayang tayang kat fb
    mana nak cari nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian la pula ramai yg teringin ni.....huhuhu

      Delete
  17. Ikan pekasam saya penah makan.
    Kalau daging...ermmm tak pernah dgr lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat perak ini mmg ada jual pekasam daging

      Delete
  18. huih kecur air liur tak penah mkn lgi tapi tgok pic tu mcm sedap...

    ReplyDelete