Buat Duit

Tuesday, January 6, 2015

Permainan Petanque

Dulu saya berjanji dengan Orkizuna  tentang permainan petanque, Ada juga orang sebut pay tong. Permainan ini seperti boling tetapi menggunakan bola besi yang berat. Setiap pemain mesti mempunyai 1 set petanque yang mempunyai 3 biji bola.

Set ni boleh dibeli dalam harga Rm 80 -RM100. Mula-mula nak cari bola ni sehingga ke Thailand . Rupa-rupanya ada di Padang Besar. Petanque di Siam dah berkembang maju rupanya.


Set Petanque


Boleh agak bola ini sebesar mana?
Berat ? Eh !..Shauqi pun boleh angkat.



Baling bola sehingga terkena bola yang satu lagi.


Permainan di kawasan berpasir ye..


Kena gosokkan bola dengan tuala supaya bola bergerak pantas dan tangkas........



Haaa.........macam ni.


Landasan baru di siapkan untuk latihan petanque di rumah sendiri.

Jangan tanya  saya lebih-lebih pasal petanque, sebab yang main petanque bukan saya tapi suami saya.Saya  buta undang-undang petanque. Setakat pegang bola boleh , nak over sorry....heheh.

Pagi bertanding di utara (di Bukit Mertajam ) malam bertolak  ke Melaka pula untuk  joint pertandingan. Gagah sungguh !! Tak dan rehat.

Selalunya kalau menang pun hadiahnya taklah hadiah besar-besar.
Setakat RM50 pun dah syukur.
Tapi hadiah kecil bukan ukuran bila hati dah berkenan.







15 comments:

  1. teringat lagi masa baru bekerja dulu, ada juga buat game permainan nih.. tapi sekarang dah tak wujud bersama orang yang adakan permainan nih dulu..

    ReplyDelete
  2. macam bowling padang ke permainan nie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang macam bowling padanglah...

      Delete
  3. Kakcik pun tak reti nak sebut perkataan itu...

    Oooo...macam tu rupa bola dan cara permainannya. Puas dok fikir apa bendalah petanque tu bila tengok iklannya kat Kuala Kangsar... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di kk meng tempatnya...bawah jambatan sg perak tu.

      Delete
  4. 1st dengar igt kan mcm sukan kt sekolah tu lontar peluru

    ReplyDelete
  5. Kak zai tak pernah dengar..kaki bangku hehehe....
    Nampak bolanya macam berat.

    ReplyDelete
  6. Macam main guli la kot undang-undangnya.

    ReplyDelete
  7. baru festaim dengar dan tengok ni...
    jakun pulak saya tengok...huhu...

    anyway, tq info ni kak...nice sharing...

    ReplyDelete
  8. Festaim dengar ni..dah pencen baru tau!!!

    ReplyDelete
  9. pertama kali dgr game ni mmg tak tahu cara nk main...nak sebut pun agak susah petang q ke bunyi nye

    ReplyDelete
  10. selalu dgr je game ni tp x penah main lg...

    ReplyDelete