Pagi ini bersarapan dengan kuih bom dari ubi kayu. Saya tak pasti apa nama sebenar kuih ini. Kuih yang berasaskan ubu kayu yang direbus dan dilenyek , dicampurkan kelapa parut , gula dan garam. Kemudian dibulat-bulatkan . Celupkan ke dalam tepung beras dan digoreng seperti kita menggoreng "pisang goreng".
Kuih Getuk (google baru tau nama)
Sebelum itu , saya dah rebuskan ubi ini, kemudian salutkan dengan gula merah yang telah dimasak. Biarkan ubi bersalut gula likat-likat- pekat . Ada juga orang makan dengan air gula merah yang cair . Ikut selera la kan. Saya dah terbiasa dari kecik makan ubi yang pekat-likat dengan gula dah ...
Lebihan ubi yang separuh ini baru lah di buat kuih bom pula. Banyak juga walaupun dibeli RM 3 sahaja.
Disira dengan gula merah + santan masak sampai pekat.
Resepi ringkas , pakai agak-agak saja dalam periuk tapi rasa enak juga.
Sebenarnya macam-macam resepi boleh kita buat dengan ubi kayu yang mudah tumbuh ini. Bengkang, lepat, talam ubi , kerepek , Cakar ayam ...
Masa zaman Jepun dulu, ubi kayu lah yang jadi makanan utama selain pisang...mana nak dapat bekalan beras dengan mudah .Semua makanan dicatu . Selalu dengar arwah Tok bercerita susahnya nak makan zaman tu...
Terkenang pula zaman dulu.
* semua gambar google.
Kuih Getuk (google baru tau nama)
Sebelum itu , saya dah rebuskan ubi ini, kemudian salutkan dengan gula merah yang telah dimasak. Biarkan ubi bersalut gula likat-likat- pekat . Ada juga orang makan dengan air gula merah yang cair . Ikut selera la kan. Saya dah terbiasa dari kecik makan ubi yang pekat-likat dengan gula dah ...
Lebihan ubi yang separuh ini baru lah di buat kuih bom pula. Banyak juga walaupun dibeli RM 3 sahaja.
Disira dengan gula merah + santan masak sampai pekat.
Resepi ringkas , pakai agak-agak saja dalam periuk tapi rasa enak juga.
Sebenarnya macam-macam resepi boleh kita buat dengan ubi kayu yang mudah tumbuh ini. Bengkang, lepat, talam ubi , kerepek , Cakar ayam ...
Masa zaman Jepun dulu, ubi kayu lah yang jadi makanan utama selain pisang...mana nak dapat bekalan beras dengan mudah .Semua makanan dicatu . Selalu dengar arwah Tok bercerita susahnya nak makan zaman tu...
Terkenang pula zaman dulu.
* semua gambar google.
Nak jugakkkkkkkkk
ReplyDeleteMai sini....hwwhehe
DeleteRajin nieda pelbagaikan ubi tu.
ReplyDeleteUbi kayu rebus makan dengan sambal tumis bilis owhhh...sedapnya.
Resepi kuih dari ubi kayu resepi org lama....sudah semestinya sedap
DeleteTerliur acik.nieda..acik memang suka sangat ubi kayu.buat la apa pun..keria..lepat..pengat..getuk ubi .ubi goreng..masak lomak cili api..sedapnya nieda
ReplyDeleteBuat masak.lemak pun boleh ...siap satu lauk tghari
DeleteMakchaq suka ubi kayu.. masak macamana pun suka.. rebuih cicah ka.. sira ka... goreng ka..buat kuih lagi suka...makanan masa kecik2,
ReplyDeletetapi nampaknya anak2 kurang gemar la pulak.. pucuk ubi ja depa suka....
Begedil pucuk ubi pun sodap juga...
ReplyDeleteYang bunda tahu ubi rebus yang di sira gula merah pekat melekat tu namanya penjan ubi kayu...
ReplyDeleteDulu mak bunda selalu buat....
mak selalu buat bengkang ubi kayu, kdg2 buat jual, masa kecik2 kurang gemar, tapi sekarang rindu pulak nak makan..
ReplyDeletememori ubi kayu..
klu yg pic atas tu sy panggil isabella tak tau mcm mna nma tu bleh dapat ;)
ReplyDeleteubi mmng sedap n bleh buat mcm2 hidangan
Buat lopez pun sedap juga Nieda...
ReplyDeleteubi kayu ni sedap tapi tulah takleh makan banyak sangat saya ni nanti berangin :)
ReplyDeletedah lama x makan ubi kayu
ReplyDelete