29 May 2015

Ubi kayu

Pagi ini bersarapan dengan kuih bom dari ubi kayu. Saya tak pasti apa nama sebenar kuih ini. Kuih yang berasaskan ubu kayu yang direbus dan dilenyek , dicampurkan kelapa parut , gula dan garam. Kemudian dibulat-bulatkan . Celupkan ke dalam tepung beras dan digoreng seperti kita menggoreng  "pisang goreng".


 Kuih Getuk  (google baru tau nama)

Sebelum itu , saya dah rebuskan ubi ini, kemudian salutkan dengan   gula merah  yang telah dimasak. Biarkan ubi bersalut gula likat-likat- pekat .  Ada juga orang  makan dengan air gula merah yang cair . Ikut selera la kan. Saya dah terbiasa dari kecik makan ubi yang pekat-likat dengan gula dah ...

Lebihan ubi yang separuh ini baru lah di buat kuih bom pula. Banyak juga walaupun dibeli RM 3 sahaja.



Disira dengan gula merah + santan  masak  sampai pekat.

Resepi ringkas , pakai agak-agak saja dalam periuk tapi rasa enak juga.

Sebenarnya macam-macam resepi boleh kita buat dengan ubi kayu yang mudah tumbuh ini. Bengkang, lepat, talam ubi , kerepek , Cakar ayam ...

Masa zaman Jepun dulu, ubi kayu lah yang jadi makanan utama selain pisang...mana nak dapat bekalan beras dengan mudah .Semua makanan dicatu . Selalu dengar arwah Tok bercerita susahnya nak makan zaman tu...

Terkenang pula zaman dulu.

* semua gambar  google.


Post a Comment