29 May 2015

Ubi kayu

Pagi ini bersarapan dengan kuih bom dari ubi kayu. Saya tak pasti apa nama sebenar kuih ini. Kuih yang berasaskan ubu kayu yang direbus dan dilenyek , dicampurkan kelapa parut , gula dan garam. Kemudian dibulat-bulatkan . Celupkan ke dalam tepung beras dan digoreng seperti kita menggoreng  "pisang goreng".


 Kuih Getuk  (google baru tau nama)

Sebelum itu , saya dah rebuskan ubi ini, kemudian salutkan dengan   gula merah  yang telah dimasak. Biarkan ubi bersalut gula likat-likat- pekat .  Ada juga orang  makan dengan air gula merah yang cair . Ikut selera la kan. Saya dah terbiasa dari kecik makan ubi yang pekat-likat dengan gula dah ...

Lebihan ubi yang separuh ini baru lah di buat kuih bom pula. Banyak juga walaupun dibeli RM 3 sahaja.



Disira dengan gula merah + santan  masak  sampai pekat.

Resepi ringkas , pakai agak-agak saja dalam periuk tapi rasa enak juga.

Sebenarnya macam-macam resepi boleh kita buat dengan ubi kayu yang mudah tumbuh ini. Bengkang, lepat, talam ubi , kerepek , Cakar ayam ...

Masa zaman Jepun dulu, ubi kayu lah yang jadi makanan utama selain pisang...mana nak dapat bekalan beras dengan mudah .Semua makanan dicatu . Selalu dengar arwah Tok bercerita susahnya nak makan zaman tu...

Terkenang pula zaman dulu.

* semua gambar  google.


14 comments:

  1. Rajin nieda pelbagaikan ubi tu.

    Ubi kayu rebus makan dengan sambal tumis bilis owhhh...sedapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi kuih dari ubi kayu resepi org lama....sudah semestinya sedap

      Delete
  2. Terliur acik.nieda..acik memang suka sangat ubi kayu.buat la apa pun..keria..lepat..pengat..getuk ubi .ubi goreng..masak lomak cili api..sedapnya nieda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat masak.lemak pun boleh ...siap satu lauk tghari

      Delete
  3. Makchaq suka ubi kayu.. masak macamana pun suka.. rebuih cicah ka.. sira ka... goreng ka..buat kuih lagi suka...makanan masa kecik2,
    tapi nampaknya anak2 kurang gemar la pulak.. pucuk ubi ja depa suka....

    ReplyDelete
  4. Begedil pucuk ubi pun sodap juga...

    ReplyDelete
  5. Yang bunda tahu ubi rebus yang di sira gula merah pekat melekat tu namanya penjan ubi kayu...

    Dulu mak bunda selalu buat....

    ReplyDelete
  6. mak selalu buat bengkang ubi kayu, kdg2 buat jual, masa kecik2 kurang gemar, tapi sekarang rindu pulak nak makan..

    memori ubi kayu..

    ReplyDelete
  7. klu yg pic atas tu sy panggil isabella tak tau mcm mna nma tu bleh dapat ;)
    ubi mmng sedap n bleh buat mcm2 hidangan

    ReplyDelete
  8. Buat lopez pun sedap juga Nieda...

    ReplyDelete
  9. ubi kayu ni sedap tapi tulah takleh makan banyak sangat saya ni nanti berangin :)

    ReplyDelete