16 April 2020

Asam Pedas Siam @ Kiangsom


Assalamualaikum.

Rasa nak makan asam pedas Siam pula.
Nenas ada.
Ikan merah.
Kangkung sikit (ambil belakang rumah).
Gula kabung  sikit.
Limau nipis sebiji dua.

Waalaa...


Maka jadilah menu mudah hari ni.

Bahan simpan sini.

Ikan merah/ siakap ikut suka.

*4,5 biji cili kecil dan merah 
*2 biji bawang merah
*3 ulas bawang putih
*Belacan
Serai dititik
1/2 Gula kabung
Nenas
Kangkung
Perahan air limau nipis atau kasturi

Tumbuk atau blendkan yang bertanda.
Masukkan ke dalam periuk .
Masukkan nenas biarkan sehingga mendidih sekejap.
Perasakan dengan garam dan gula.
Ke.udian baru masukkan kangkung.

Perahkan limau  untuk sekatakan rasa masam manis masin.


Siap !






12 comments:

  1. Masakan Siam memang sedap! Cukup menyelerakan.

    ReplyDelete
  2. Wah, saya belum pernah cuba lagi masak asam pedas tambahkan belacan. Nanti boleh cuba. Terima kasih kongsi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la...menu sihat . senang pula nak buatnya

      Delete
  3. Asam rebus mmg menyelerakan..masam2..suka kuah banjir..hehe..

    ReplyDelete
  4. Bulan puasa ni sedap makan dgn lauk2 simmple mcm ni. Rebus2 dan menyihatkan.

    ReplyDelete
  5. wah... SS tak pernah buat asm pedas cm ni.. boleh try nih.. pelbagaikan masakan.. terima kasih share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Silakan mencuba menu senang ni di bulan puasa nanti SS ya

      Delete
  6. ahaaa patut mak beli kangkong baru2 ni sbb ade dngr dia sebut kiangsom.
    sebab kangkong bukan sayur yang kami slalu beli. tup tup de..

    ReplyDelete