Gula merah +gula puTih +santan + daun pandan
Masak sehingga pekat .
Assalamualaikum.
Esok kita dah berpuasa bagi tahun 1441 Hijrah / 2020 Masihi.
Berpuasa dalam masa PKP.
Solat terawih di rumah la tahun ni.
Namun dengan PKP ini kami anak beranak dapat berkumpul dalam masa yang lama.
Selalunya tak cukup ahli masa berbuka .
Sorang ada, sorang lagi di asrama.
Sorang balik sorang lagi kerja.
Tapi alhamdullillah anak-anak tahun ni
dapat duduk lama di rumah dalam masa yang panjang yang tak dapat kalau tak disebabkan Covid 19 ini.
Bila terkurung ni selera makan meningkat 200 kali ganda.
Sekejap nak makan itu sekejap nak makan ini.
Mak yang di rumah selaku ketua chief ini asyik susun menu masakan.
Petang masak mee kuih...eh malam nak makan pulut kacau @ wajib pula.
Kita suka pulut yang gigit ada rasa ketuk-ketuk.
Kalau pulut dimasak tanak pulut lembut .
Terpulang ikut selera masing-masing.
Kedua-dua cara boleh digunakan untuk masak pulut dibuat pulau kacau .
Rupanya senang nak buatnya.
Namun pastikan pulut direndam lama 5 jam sekurangnya supaya pulut kacau nanti tidak terlalu keras.
Bila dah masak sekata , tuang ke dalam campuran larutan gula tadi.Kacau bagi sekata dan masukkan ke dalam bekas..siap.
ini antara fevret saya.. tapi the funniest part dalam fam saya tak ada orang yang suka wajik. hahah mana saya blaja makan pun x ingatla =p
ReplyDeleteSedap...kuih tradisional
DeleteZaman kanak-kanak dulu, time nak raya jiran2 gotong-royong buat wajik dan dodol.
ReplyDeleteHuurrmmm... tengok wajik tu, terasa lamanya tak makan!
Selamat menyambut Ramadhan Kareem.
Selamat menyambut ramadan amie
ReplyDeletesamalah kita, kalau wajik saya suka bila makan ada rasa ketuk-ketuk tapi wajik sirat (Melaka) kurang gemar...kalau pulut lain, pulut kuning ke, saya suka yg dikukus lembut..arwah tok suka masak wajik & halwa maskat...
ReplyDeleteSalam Ramadan 1441H..
Orang memang pandai buat halwa maskat..masak pula dlm periuk tembaga.salam ramadan nohas..tq singgah.
ReplyDeleteSedap ni. lama tak makan. dulu dulu jumpa ni masa raya atau majlis kenduri je.
ReplyDelete