Assalamualaikum
Apam Nasi sure jadi..alhamdullillah.
Kalau buat apam ni menguji kesabaran ......kadang jadi kadang bantut.
Tapi resepi ni alhamdullillah menjadi elok.
Nak bagi jiran tetangga pun tak malu lah orang kata.
Nak buat jual pun boleh.
Apam Nasi sure jadi..alhamdullillah.
Kalau buat apam ni menguji kesabaran ......kadang jadi kadang bantut.
Tapi resepi ni alhamdullillah menjadi elok.
Nak bagi jiran tetangga pun tak malu lah orang kata.
Nak buat jual pun boleh.
Apam Nasi
Resepi .
1 cawan tepung beras
1 cawantepung gandum
3/4 cawan gula
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil mauripan
Caranya
Kisar nasi sejuk dan gula .
Masukkan air sekali.
Tambahkan tepung beras dan gandum.
Kisar bersama mauripan.
Peram 2 atau 3 jam.
Atau sehingga naik sekali ganda.
Panaskan pengukus .
Sapukan acuan dengan minyak dan panaskan dahulu.
Baru masukkan aduan dan kukus.
Kukus dlam 15 minit.
Makan bersama dengan kelapa parut yang digaul garam .
Siap satu menu untuk berbuka puasa.
Dapat lebih 20 biji dengan acuan bujur saya.
Kalau nak banyak tambah lagi sukatan.
Boleh tukar warna ikut pilihan sendiri.
senarai bloglist SYM dah update
ReplyDeletehttps://sitiyangmenaip.blogspot.com/2020/05/senarai-bloglist-sym-12020.html
Akak dah pergi skodeng dah :)
DeleteSedap apam nasi. tapi nak membuat tu kena ada kerajinan dulu baru menjadi :)
ReplyDeleteHihi..bulan puasa tahun kena buat sendiri.itu yg jadi macam2 resepi.
DeleteAssalamualaikum. SS pasti akan teringat arwah nenek setiap kali makan apam nasi ni...
ReplyDeletewaalaikumussalam...kuih ni org lama2 mmg suka makan.
DeleteAlhamdulillah, menjadi elok....sedap lembut..
ReplyDeletesyukur kali ni menjadi ... apam ni ikut rezeki kadang2 tak jadi juga .
Deletesaya suka apam nasi ni.. tapi saya x lalu makan dengan kelapa
ReplyDeletesaya makan saja gitu..
Selalu kalau apam ni...asyik lupa ja kelapa parut gaul dengan garam sikit...
ReplyDeleteKelapa tu yg buat sedap..lemak bila maoan dgn apam nasi ni
Deletesuka yg kolor hijau2 sedapnye mkn n klpa 👍👍
ReplyDeletelama betul x mkn apam nasi ni
ReplyDelete