Assalamualaikum.
Biskut Kelapa resepi Cikgu Azlina Ina.
250 gm butter
1 cawan gula kastor
1 biji ntelur
sedikit esen vanila
sedikit garam
Bahan kering
1 cawan kelapa parut yang disangai
2 1/2 cawan tepung ubi
1 1/2 cawan tepung gandum
1 paket serbuk santan
Caranya
Pukul butter dan gula kastor hingga sebati.
Sekejap sahaja menggunakan senduk.
Tak boleh lama nanti biskut akan kembang bila dibakar.
masukkan esen dan garam .
Gaul sebati,
Kemudian baru masukkan tepung ubi , tepung gandum dan kelapa parut yang disangai ke dalam adunan .
Pastikan adunan tidak melekat ditangan maknanya adunan sedia untuk di terap dengan acuan.
Saya guna gelas sahaja.
Saya guna gelas sahaja.
Jiak adunan lembik sedikit tambahkan tepung gandum sedikit.
Bakar dalam suhu 150 darjah C .
Masa lebih kurang 15 minit atau sehingga tapak biskut kekuningan.
First time buat ...alhamdullillah nampak gaya macam ok.
Lepas berbuka kita try test apa rasanya pula.
simpan sini resepi untuk rujukan masa depan.
Dah ada biskut raya...saya belum buat lagi...huhuhu
ReplyDeleteKuih dulu2 ni
ReplyDeletekuih dulu2 simple and yet sooo sedapp.
ReplyDeletebiskut kelapa ni legend ni so classic..
ReplyDeletebaru2 ni order juga cookies konon Hawaii delight.. ehhee rasa sbijik
sekut kelapa.. nama ke hipstur..
samaa..semlm balik kerja, mak buat biskut kelapa jg..hehe..
ReplyDeleteada lg x? hehehe
ReplyDelete