Rumpai laut yang belum diproses untuk dijadikan kolegen.
Cara memprosesnya :
Basuh bersih sebelum dimasak (rebus dengan 2 liter air) sehingga larut.
Tapis dan simpan di dalam peti sejuk.
Bila disimpan di dalam peti sejuk keadaan larutan itu menjadi seperti jeli.
Makan sesudu setiap pagi dan sebelum tidur setiap hari.
Rasanya sedikit hanyir . Kena telan dengan air banyak-banyak .
Baru lepas ditekak.
Baki yang tak larut boleh dijadikan masker pada muka.
Jerawat akan mudah kecut bila selalu disapu dengannya.
Sebenarnya rumpai ini terbahagi kepada gred tertentu.
Ada AA, dan AAA .
Rumpai yang berwarna ungu ini berfungsi untuk kecantikan dan kesihatan dalaman badan.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteTak sempat BW lagi hari ini. Banyaknya cerita best2 yang nak kena baca ni .
Deletesaya dah 2 bulan amalkan collagen nih. so far puas hati. :D
ReplyDeletesemoga saya pun puas hati.
ReplyDeleteHuda pun makan ni......tp k.ani x brp minat yg rebus2 ni. Gd luck!
ReplyDelete