Merancang nak buat apam tapai hari ni. Tapi nasi yang ditapai tak jadi pula...
Kenapa nak buat apam tapai , sedangkan apam lain pun boleh buat juga.? Berjenis-jenis apam ada kat Malaysia. Apam tapai juga idaman kalbu.
Bezanya , apam tapai rasa lagi lembut dan gebu. Betul-betul saya suka. Tapi leceh betul nak buatkannya. Kena ada tapai dulu berbanding apam salju yang boleh buat jika ada nasi sejuk.
Kena buat tapai nasi lagi lah nampaknya.
Kenapa nak buat apam tapai , sedangkan apam lain pun boleh buat juga.? Berjenis-jenis apam ada kat Malaysia. Apam tapai juga idaman kalbu.
Bezanya , apam tapai rasa lagi lembut dan gebu. Betul-betul saya suka. Tapi leceh betul nak buatkannya. Kena ada tapai dulu berbanding apam salju yang boleh buat jika ada nasi sejuk.
Kena buat tapai nasi lagi lah nampaknya.
Apam tapai buat mcm mn? Buatlah tutorial cara nk buat ehhh. Heeeeeee
ReplyDeleteGuna nasi eh
kena guna nasi yg dicampur ragi ......last sekali bila adunan dah naik masukkan eno dan terus kukus.masa kukus pastikan air betul2 mendidih . baru apam jd elok.
Deleteapam balik, apam cecah kelapa..saya tahu....ni 1st time dgr apam tapai...:P
ReplyDeletedz tak perasaan @ tak tahu nama. ada je org jual hihihi
Deleteassalam Nieda..acik pun suka..dulu rajin jugak buat..buat tapai nasi dulu..dah lama jugak tak buat..kawan yang jual ragi tu dah pencen..selalu acik guna ragi dia jual menjadi je tapainya
ReplyDeletekalau ragi elok , apam kita pun eloklah jadinya .
Deletemacam mana apam tapai tu ye?
ReplyDeletemcm apam lain juga ....tapi kalau jadi lembut dan gebunya.
DeleteSemalam ada sorang kawan saya tulis status kat FB nak buat apam tapai tapi pakai eno ...
ReplyDeleteeno kena pakai juga , last sebelum adunan nak dikukus
Delete