Pau
Mari mengepau hari ni...
Tadi sampai-sampai rumah mak tok (my mum) ajak buat pau. Dia nak mengguli sorang-sorang tak pandai nak guna Bread meaker . Ha...uli guna BM senang , kita tunggu tengok je....dia yang dok goleek-golek sampai tepung sebati dan tak melekit di tangan.
Nak buat pau , pastikan mauripan mencukupi ....jangan kurang berlebih tak apa. Ini petua mak tok. Baru pau kembang , gebu elok.
Adunan tepung jangan dibiarkan lama seperti nak buat donat.
Bila adunan tadi dah siap diadun , terus boleh masukkan inti (kami guna inti kelapa manis) .
Ikut suka nak letak inti apa pun boleh....inti kacang merah, bilis , daging boleh aje.
Mari tengok resepi.
1 kilo tepung gandum @ tepung pau( lagi putih gebu pau nanti)
2 sudu minyak masak
2 sudu susu pekat
sedikit garam
1 paket mauripan
sedikit garam
1 paket mauripan
Caranya :
1. Campur semua bahan dalam BM sehingga semua sebati dan tepung tidak melekat di tangan.
2. Buat doh kecil-kecil dan masukkan inti kesukaan.
3. Susun dalam pengukus .
4. Kukus dalam masa lebih kurang 10 minit .
Jangan lebih masa mengukus nanti pau tak cantik pula.
5.Tekan permukaan pau dengan jari , jika ia tak terkesan tandanya pau dah masak.
Sukatan tepung kami hari ini , dalam lebih kurang 1/2 kilo jadi kami masukkan separuh mauripan sahaja.
Selamat menjamu selera !
* Resepi bonda takut terlupa, nanti senang nak cari.
* Kami hanya buat separuh tepung (1/2 kilo) tapi hasilnya dalam 30 biji.
* Sukatan tepung kami hari ini , dalam lebih kurang 1/2 kilo jadi kami masukkan separuh paket mauripan sahaja.
* Sukatan tepung kami hari ini , dalam lebih kurang 1/2 kilo jadi kami masukkan separuh paket mauripan sahaja.
boleh mencuba ni. .tp bukak i lah.. i suruh my chef. heee
ReplyDeletebahan pun tak banyak...senang pula jadinya.buat minum petang atau sarapan
Deletepandai mak tok ajar ya...
ReplyDeletehehehe ...orang tua banyak pengalaman
Deletepauu.. mummy dan hero2 suka.. free nanti bole test ni.. Thanks Nieda.. :D
ReplyDeleteYup...Semoga membantu.sedap buat makan petang2.
Deletekuih pau ni memang kuih kegemaran saya terutama sekali inti kacang merah
ReplyDeletememang terbaiklah
nak tanya, ikut resepi tu tak sebut pun letak mauripan.
terlupa le tu....nanti saya edit
DeleteSaya nak try nanti resipi ni Nieda.... saya suka inti daging.
ReplyDeletesilakan . ...semoga resepi ini dapat membantu
Deletetak letak air ke nieda? .....minyak masak n susu pekat saja?
ReplyDeleteda lama x mengepau... ;-) asik beli je
ReplyDeletetgk cam senang, rupanya klu xpandai xmenjadi..
ReplyDeletemudah je nak buat pau rupanya...mauripan tu serbuk penaik bikarbonat tu ke or lain
ReplyDelete