Belang hijau pandan.
Kredit : Blogger Namee Roslan
Saya ambil resepi dari blog Namee Roslan.
TQ Namee Roslan.
Bahan -Bahan:
5 biji telur
1 cawan mentega
2 cwn tepung gandum (ayak dengan baking powder)
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh ovellete ( saya tak letak , tak ada di rumah)
Caranya
1.Pukul mentega dan gula
2. Masukkan telur kuning satu persatu ( saya asingkan telur putih dan kuning. Pukul telur putih sampai jadi merengue)
3.Masukkan Ovellate
4. Tepung, susu , esen dan akhir sekali masukkan telur putih tadi.
5 . Satukan bahan .Jika nak buat belang asingkan kepada 2 bahagian. warnakan mengikut kesukaan .
6. Masukkan ke dalam dulung berselang seli.
7 Bakar. 170 darjah Celcius sehingga masak ( 30 minit)
** Oleskan dulang pembakar dengan margerin dan tepung.
Memang nampak gebus kek tu neiyl..
ReplyDeleteGebus meletop ni... cepat habis
Deletesedapnya..suka kek yg dibakar garing mcm ni..
ReplyDeleteayak dengan baking powder...ayak tu mcm mana kak Nieda
ReplyDeleteJM ni nampak je ...
Deletealamak! kalau kena bakar or kukus mmg resipi mcm ni JM x leh nk try...x de pengukus dan oven
ReplyDeletekek ni kena bakar masuk oven... tak ada oven /pengukus boleh guna pemanggang ajaib tu
Deletetepung lupa pulok
ReplyDeletegi cari balik resepi kat blog namee ....
Deletekat rumah memang takdak ovelet gak.. kalo baking ke apa mmg kalo boleh xnak guna hehe..
ReplyDeletedapnyaaa kek pandan.. i looike =D