11 December 2019

Sup ikan merah


Assalamaualaikum.

Hari ni masak sup ikan merah. Saya masak bahagian kepala ini shaja . Badannya yang lain habis dibuat kari dan goreng ( hari yang lain).

Teringin pula nak makan sup .
Tak payah beli punjut sup rasanya tetap sedap .


Bahan-bahannya:


1 ekor Ikan Merah 
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2 inci halia - hiris kasar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji ubi kentang - jika suka 
1 batang karot - hiris nipis
1 sudu lada hitam - tumbuk kasar ( tak letak) 
1-2 sudu kecil MAGGI Cukup Rasa  (saya gantikan dengan perencah HIlal)
Garam - jika perlu
Daun sup / daun bawang ( saya letak daun ketumbar)
Bawang goreng

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis halia, bawang merah, bawang putih yang dihiris bersama kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau.

Masukkan air secukupnya. Masukkan ubi kentang dan karot dan masak sehingga hampir lembut. 

Dan masukkan ikan .

Tabur dengan daun ketumbar atau daun bawang  atau daun sup..
Kalau suka masam perahkan limau nipis. 


Selamat mencuba.


Kredit dari blog Azie  Kitchen.



No comments:

Post a Comment