15 April 2020

Nasi Dagang PKP

Assalamualaikum.

Hari ni nak berdagang , penangan berkurung dek Corona ni. Permintaan si anak nak makan nasi dagang kebwtulan baru beli ikan kayu hitam. Besar elok  cantik sangat kalau buat gulai nasi dagang.

Pulut dan beras dah rendam semalaman.
Pagi esok mula kan tugasan.

Gulai ikan tongkol .

Letak ďalam rice cooker untuk panaskan.

Mai makan



Orang kata susah nak masak nasi dagang ..renyah .Kena kukus dua kali , kena arun beras tu betul- betul.

Dari malam siap study dengan  google cara nak masak nasi dan gulai nasi dagang.
Resepi  minta  kat sepupu nun orang Marang Kak Marina. Terer masak nasi dagang  dia ni.

Tapi kat rumah tak ada  beras basmathi dan beras wangi macam resepi dia bagi makanya kena buat 1: 3 pulut dan beras biasa untuk dijadikan beras nasi dagang.



Alhamdullillah jadi juga nasi dagang untuk sarapan pagi ni.
Bukan sarapan saja sampai ke malam anak-anak mengulang makan.
Jadilah dapat melepas  rindu nak makan nasi dagang  Pantai Timur.

Resepi Kak Marina Marang

Nasi dagang

Bahan2
2 tin susu beras basmathi.   
2 tin susu beras siam wangi
Rm 3 santan
400 ml air
5 ulas bawang merah
1/2 inci halia
Sedikit halba
Sedikit minyak masak, garam kasar, gula
Beras dibasuh & direndam selama 6 jam.. 
Cara2
1.kukus beras yg direndam
2. Apabila masak masukkan air ke dlm beras tadi kacau..kukus semula bila masak masukkan santan yg dimasak bersama garam, gula, minyak
3. Akhir sekali masukkan halia, bawang merah yang dimayang halus bersama halba.. Kacau hingga sebati.. Biar 1/2 jam baru boleh makan

Gulai ikan aya


Bahan2
1 ekor ikan aya ( di kukus) 
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
100g rempah gulai
2 sudu besar rempah masak
1 inci halia
1/4 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1/2 kilo santan
Cili boh
Lada halus
Asam gelugur, asam jawa, belacan,garam,nisan,gula,serbuk perasa, minyak utk menumis

Cara2
1. Kisar bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, belacan 
2.  Campur bahan kisar dgn rempah gulai
3.   Masukkan santan dalam periuk yg di campur dgn 1 liter air, apabila santan pecah minyak masukkan rempah
4. Apabila santan mendidih masukkan ikan yg dikukus, masukkan, garam, asam gelugur, nisan, gula, air asam jawa.. 
5. Sementara itu panas kuali dgn sedikit minyak untuk menumis lada
6. Akhir sekali masukkan lada yg di tumis tadi kedlm periuk yg berisi ikan..



7 comments:

  1. Homemade nasi dagang πŸ‘πŸ‘

    ReplyDelete
  2. Nasi dagang ikang aya memang best

    ReplyDelete
  3. Aya hitam..pilihan saya.
    Musim pkp ni semua jadi.

    ReplyDelete
  4. Ya Allah sedapnya nampak gambar. Boleh bayangkan harumnya dari gambar. πŸ˜„

    ReplyDelete
  5. Yerlah, tgk resepi dan caranya tu mcm senang je.

    ReplyDelete
  6. ehee betul la tu kak bagi saya susah jugak walaupun x penah cuba..
    saya prefer makan kat kedai jela. lagipun berdua je ngan mak.. masak banyak2 nanti x abes..

    ReplyDelete