Assalamualaikum.
Semalam permintaan suami nak makan sup ala Thai .... yang ada daging sahaja di rumah , maka kita buatkan sup daging ala Thai yang disukai.
Sup ala Thai mesti ada rasa masam dan pedas .
Saya simpan disini untuk rujukan lain kali.
Ikut resepi seperti di bawah .
SUP DAGING / TULANG ALA THAI
BAHAN-BAHAN
- 1 kg tulang / daging (rebus dulu dengan halia sampai empuk)
BAHAN TUMIS:
- Serai 2 – 3batang (ketuk)
- Lengkuas 1 inci (ketuk)
- Bawang putih 3 ulas (ketuk)
- Bawang holland 1 biji (hiris)
- Bawang besar 1 biji ( hiris)
- Halia 1 inci (ketuk)
- Akar ketumbar (ketuk)
- Daun limau purut ( 3 or 4 helai)
BAHAN HIRIS:
- Batang saderi
- Tomato
- Cili hijau
- Cili merah
- Hirisan bawang holland
- Daun ketumbar
- Daun sup
Caranya :
1. Rebus daging terlebih dahulu dengan halia .
2. Bila dah empuk masukkan bahan hiris.
3. Kemudian , tumis bahan-bahan tumis dan masukkan ke dalam periuk yang berisi daging.
4. Perah limau nipis untuk perasakan sup daging tersebut.
Sedap , betul tak tipu.
Cuba lah.
sedap sup Thai, sbb ada rasa masam2..
ReplyDeleteMasakan Thai memang sedap. Cukup kombinasi pelbagai rasa dalam satu menu.
ReplyDelete