Saya ingin berkongsi info menarik ini yang saya dapat dar FB.
Ikan keli memang disukai oleh anak-anak saya terutama kalau dimasak cabai. Goreng pun sedap.
Sebenarnya hati dah lama tertanya -tanya tentang ikan keli ini, yang mana halal yang mana tidak? Desus-desus tentang itu sudah terdengar tak berapa lama dulu.
Sekarang dah tahu kena berhati -hati memilih keli untuk dimakan. Benda yang halal pun dah susah nak makan bila proses dari awal tak dijaga.
Pada tahun 1986 sewaktu Tok Wan sedang gila memelihara ikan air tawar ada ler satu kolam tu Tok piara ikan keli. Oleh kerana ikan keli menggunakan bahagian dasar kolam maka kolam tersebut Tok kongsikan dengan ikan Rohu serta Tilaphia sebab Tilaphia duduk dibahagian atas sementara Rohu bahagian tengah.
Seorang rakan memberitahu pada Tok bahawa ikan keli ada 2 jenis bagi menandakan yang halal dan yang haram. Pada mulanya Tok sendiri tak percaya. Mana boleh ada keli halal atau haram (masa tu belum ada Logo Halal JAKIM lagi). Namun selepas Tok sendiri selidik ikan keli yang dipelihara oleh rakan berbangsa Tionghua dikolam dekat Batu Kong (sekarang flat ATM Desa Tun Razak) nyata cerita itu benar.
Perbezaan ikan keli memakan bahan haram dan halal
Haram (Ikan yang diternak orang bukan Melayu diberi makan perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman babi. Semua benda itu tidak halal untuk umat Islam)
· Kepala berbentuk 'V'
· Bentuk badan mirip torpedo
· Badan berwarna hitam berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih melepak
· Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning
· Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak
Halal (diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin)
· Kepala berbentuk 'U'
· Bentuk badan tirus
· Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu
· Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan
· Digoreng tidak meletup
Jadi info ini mungkin berguna sewaktu anda hendak membeli ikan keli dipasar.
Assalam nieda..susah jugak ni..sebab acik biasanya beli yang dah masak je..
ReplyDeletetak berapa pandai nak basuh ikan keli nak bagi hilang hanyir..
apa yang nieda cakap tu betul, hari tu masa cik ina pegi seminar halal pun dorang ada sentuh isi ikan keli ni.tak boleh bagi ikan keli makan dari benda yang sumber tak halal seperti najis dan bangkai.
ReplyDeleteAcik Erna :Rendam dgn limau nipis.Selalu kalau beli suruh siap2 belah perut. balik cuci saja
ReplyDeleteSalam Yong,
ReplyDeleteAkak tak makan ikan ni dari dulu sebab dia ada misai dan huduh!
Alamak Kak Halimah.
ReplyDelete