Buat Duit

Sunday, November 13, 2011

Muzium PAdi part2




Barang-barang lama untuk tatapan generasi masa kini yang tak pernah jumpa benda alah ni. 
Boleh dilawati di paras 2.



Pondok ala-ala depan sawah padi.

Boleh masukkan muka dibahagian kepala tu. Jadi makcik2 sekejap.

Masa ni tengah dengar penerangan dari staff Muzium . 

Alat memproses padi. Alat yang tinggi tu , itu pesawah keluarkan padi dari batangnya.PAdi akan dikumpulkan ke dalam tong kayu  tersebut. Caranya pukul batang padi ke dalam tong. Sekarang jarang orang buat. Orang dah pakai mesin.

Alat ni tak tau untuk apa? Asingkan padi yang elok dengan yang tak elok kut.

Cuti sekolah boleh plan datang sini kalau ke Kedah. Sebelah Muzium Padi ada pula Pusat sains wilayah Utara. Tak tau ingat kan kat KL saja. Rupanya kat sini pun ada. Masuk free pula. Tak rugi melawat ke sini.

5 comments:

  1. Bagus buat anak2 yang tak pernah tahu pasal padi.

    ReplyDelete
  2. saya setuju ngan kak zaitun...
    bukan anak2 je, saya pun kurang pengetahuan pasal padi ni...

    ReplyDelete
  3. Dah banyak kali nampak para blogger buat N3 pasal muzium padi, tapi tiap kali balik bercuti kat Kedah, tak pernah berpeluang nak visit muzium nih...nak kena plan pergi visit muzium padi ni jugaklah

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum! Di Kedah ada museum padi ya. Beruntungnya pelajar-pelajar di sana...
    Ada siswaku yang tak pernah melihat pohon padi, apalagi cara pengolahannya. Padahal setiap hari dia memakan nasi yang asalnya dari beras (padi). Kesian kan?

    ReplyDelete
  5. SALAM NIEDA.JOM JOIN!http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2011/11/contest-my-top-referral-by-amira-studio.html

    ReplyDelete