17 November 2012

Pau


Nak buat pau tak semestinya dengan tepung pau dari kedai bakery. Tepung gandum biasa pun boleh. Jadi juga tapi taklah putih macam pau Tanjung Malim yang femes tu.

Hari tu  buat pau dengan tepung gandum dan berintikan kelapa manis(masak dengan gula merah dulu). Bila doh dah sebati , tak perlu tunggu naik 2 kali ganda macam nak buat roti. Terus kita buat doh kecil-kecil dan sedia untuk masukkan inti.

Bila nak kukus ikut giliran yang mana doh yang siap dulu untuk kita kukus dulu. kukus pun tak boleh lama nanti pau overcook dah tak cantik pula.

Fahaman saya tentang cara buat pau selama ni salah. Rupa-rupanya tak payah tunggu doh naik.

Sukatannya :
Sekilo tepung
1 paket yis
2 sudu minyak masak
2 sudu susu pekat
sedikit garam

Caranya:
Masukkan semua bahan dan uli hingga sebati. Bila tepung dah tak melekat di tangan buat doh kecil-kecil. Masukkan inti dan sedia untuk dikukus.



Post a Comment