Buat Duit

Monday, April 15, 2013

Ais krim koko buatan sendiri

 Bahan : 
1 tin susu pekat, 1 tin air (tin susu tadi),1 sb ovelate,
 1 biji telur dan serbuk koko (milo + sebuk koko).

Caranya:
Semua bahan di atas masukkan ke dalam blender.
Tunggu sampai sebati dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai.
Sejukkan .

Apa-apa rasa pun boleh ikut selera masing-masing.

 Satu adunan boleh muat  satu bekas aiskrim ini .

Belum beku lagi. 
Tak sabar nak rasa ais krim buatan sendiri..

* Projek minggu Sains dan Matematik.
Cikgu kena try dulu takut tak jadi atau kuantiti tak cukup untuk semua anak murid.


19 comments:

  1. of coz cikgu kena try dulu sebelum buat dgn anak2 murid :-)
    p/s: ais krim buatan sendiri terjamin bersih lagi suci.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...nak masukkan ovalette pun cari yang ada tanda halal

      Delete
  2. Menarik ni...simple...akak suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je ,semua bahan masuk dlm blender . tekan. tak sampai 5 minit dah siap. Tunggu beku boleh makan

      Delete
  3. Salam nieda…sorry baru kak intan datang terjah..wah sedapnya aiskrim..leh la buka biznes pas ni..ameen

    ReplyDelete
  4. ker intan kena panggil akak dekat kak nieda …x perasan lak..eheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. panggilah akak, anak sulung akak pun dah 19 tahun.

      Delete
  5. wahh..boleh projek ngan anak2 ni..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti budak2 suka buat aiskrim ni. senang pula tu.

      Delete
  6. Lepas ini tak payah beli ais krim lagi hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe ...jangan, baru buat ygg koko, yg kosmopolitan tak tahu pula nak buatnya.

      Delete
  7. Simple rupanya buat aiskrim ni .. ingatkan susah... sedap tak cikgu?

    ReplyDelete