Buat Duit

Wednesday, November 19, 2014

Nasi Kerabu Biru


Eh! ada  ke nasi kelabu warna lain?

Namun  nasi kerabu memang sinonim dengan warna biru. kalau makan pun rasa best saja. Warna memang memainkan peranana penting dalam menarik selera kan? 
Kalau  lauk warna suram-suram bawah tudung saji , tengok pun tak tertarik. 
Padahal sedap je...

Ini gerai orang Kelantan di kelana Jaya. Sapa dok area tu mesti dah pernah singgah.
Laku kedai dia . Ada juga nasi dagang dan nasi berlauk .
Tapi pagi tu  saya makan nasi kerabu  dan suami makan nasi dagang.
Shauqi makan nasi dengan ayam goreng.


Ini cerita awal bulan hari tu masa kami ke sana.
Tapi orang Kelantan dan Terengganu letak tang mana pun mesti boleh hidup.
Berniaga nasi macam ni pun masyuk banyak.

Janji masak sedap dan bersih.





12 comments:

  1. Kalau ke Pantai Timur kak zai mesti mencari nasi kerabu.

    Betul kata nieda orang kelantan letak kat mana pun boleh berniaga.

    ReplyDelete
  2. ada jugak kadang dorang taruk kaler kuning2 gitu..so jadik nasik kerabu kuning...

    ReplyDelete
  3. Di Pasar Malam kat area rumah saya ada tiga orang 'mamat lembut' berniaga nasi kerabu dan nasi dagang... sedap sungguh... berebut2 orang membeli... peniaga lain baru je bukak2 payung nak meniaga... depa bertiga dah tutup gerai.

    ReplyDelete
  4. masak sendiri jugak yang puas hati kan.. :))

    ReplyDelete
  5. Birunya pun kadangkala ada yang pucat, ada yang bukan main terang. Kakcik suka juga makan nasi kerabu. :)

    ReplyDelete
  6. PAYAH NAK JUMPA NASI KERABU YG SEDAP
    TP KALAU JUMPA.. ULANG SITU JELAH HARI2, HIHI

    ReplyDelete
  7. Orang pantai timur memang pandai berniaga

    ReplyDelete
  8. aduss... terasa lapo laa pulokkk...

    ReplyDelete
  9. setuju orang pantai timur memang rajin bermiaga..
    suka makan nasi kerabu..seminggu kadang2 2 /3 kali hehehe

    ReplyDelete
  10. Kak Nieda..betul tu ..org kelantan terengganu ni letak kat mana2 pun boleh survive..kat ofis JM tu ada sorang...kalau nak makan nasi kerabu order je nanti dia buat..x perlu nk order catering...ishhh...sedap lah pulok

    ReplyDelete
  11. org kelantan mcm cina kan..semangat berniaga dia kuat..tak reti putus asa dan tak segan..

    ReplyDelete