Buat Duit

Thursday, November 20, 2014

ABC & Pasembor di Padang Kota


ABC Padang Kota


Saya memang pengemar ABC - Ais Batu Campur atau ais kacang.  ABC padang Kota ini ada  letak buah kabung tapi sebiji saja.....tak puas nak gigit. 

Kalau ke Batu Ferringgi jangan lupa cuba ABC di sana. Lagi best dengan campuran kacang merah, kacang tanah , buah kabung, buah pala yang banyak dan susu yang lemak .ABC Penang saja yang ada buah kabung. tempat lain tak pernah saya jumpa lagi. 

Kami singgah di sini sebab ada yang nak bungkus pasembor Padang Kota bawa balik .
Jangan tak tau, sepinggan boleh cecah Rm 30 atau lebih lagi  kalau pakai ambik apa 
yang ada di  depan mata.
Pasembor ke , rojak sotong ke,  Bai ni kata sama saja.


Rambang mata dak?

Ada banyak pilihan , ketam , sotong , kentang rebus, fish cake , fish ball, dan keluarganya (sama yang Yong Tau Foo ) punya.

 RM 25 mesti punya.


Mula-mula minta dia bubuh nak RM10 tapi dia suruh ambik sendiri pula.Cikgu Suhaili orang yang pertama pilih kena RM21, yang kedua RM 16 . Tu tak ambik ketam lagi .Kalau ambik ketam lagi lah mahal. Jadi berhati-hatilah  jika  nak makan pasembor.Pilihan mesti berhemah  ....hihiihii.
Tapi sapa  memang mengidam pasemboq Penang belasah sajalah . 

Makan di sini bestlah mengadap laut  ada angin yang bertiup ....sepinggan pasembor pun tak terasa sedar-sedar tinggal kuah.


**Gambar pasembor  dari google. 


16 comments:

  1. Kena hati-hati juga nak ambil banyak mana kan? Takut melebihi budget... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kakcik.
      Kalu dlm Rm10, ambil 5 jenis saja.nanti dia tambah dengan timun sengkuang jadi banyaklah.

      Delete
  2. jauh nya kak Nieda JJCM sampai kek Penang tu..kalau RM25 sepinggan makan sorang pun x habis nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni kena makan kongsi 4,5 orang baru habis. kalau sorang tak boleh balik pula berat perot....hihi

      Delete
  3. saya mmg tak berani nak pi makan pasembor kat Pdg Kota tu...
    kang masa nak bayar, tersemborrr air liur terperanjat! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2 .. makan pasembor tersembor air liuq

      Delete
  4. sedap nya....tapi jauh sangat lah.....bila lah nak ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap...tapi nak keluar duit pun sedap juga lah

      Delete
  5. acik pun penggemar ABC..kat taman acik ni ada sedap..tapi..sejak2 musim hujan ni..tutup pulak kedai tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kalu dpt ais yg halus campur dgn sirap merah dan tambah susu...terangkat

      Delete
  6. Ada yang pernah kena pesamboq tu cecah seratus pun ada,,..heheh

    ReplyDelete
  7. Ops...Ya ka?takut nak singgah kalu mcm tu

    ReplyDelete
  8. salam perkenalan...terus follow sini...
    woooowww...boleh tahan harganya...

    ReplyDelete