Buat Duit

Tuesday, October 20, 2015

Pau Mudah

Pau 

Mari mengepau hari ni...

Tadi sampai-sampai rumah mak tok  (my  mum) ajak buat pau.   Dia nak mengguli sorang-sorang tak pandai nak guna  Bread meaker . Ha...uli guna BM senang , kita tunggu tengok je....dia yang dok goleek-golek sampai tepung sebati dan tak melekit di tangan.

Nak buat pau , pastikan mauripan mencukupi ....jangan kurang berlebih tak apa. Ini petua mak tok. Baru pau kembang , gebu elok.
Adunan tepung jangan dibiarkan lama seperti nak  buat donat.

Bila adunan tadi dah siap diadun , terus boleh masukkan inti (kami guna inti kelapa manis) .
Ikut suka nak letak inti apa pun boleh....inti kacang merah, bilis , daging  boleh aje.

Mari tengok resepi.

1 kilo tepung gandum @ tepung pau( lagi putih gebu pau nanti)
2 sudu minyak masak
2 sudu susu pekat
sedikit garam
1 paket mauripan


Caranya :
1. Campur semua bahan dalam BM sehingga semua sebati dan  tepung tidak  melekat di tangan.
2. Buat doh kecil-kecil dan masukkan inti kesukaan.
3. Susun dalam pengukus .
4. Kukus dalam masa lebih kurang 10 minit .
 Jangan lebih masa  mengukus  nanti pau tak cantik pula.
5.Tekan permukaan pau dengan jari , jika ia tak terkesan tandanya pau dah masak.

Sukatan  tepung kami hari ini , dalam lebih kurang 1/2 kilo jadi kami masukkan separuh mauripan sahaja.

Selamat menjamu selera !


* Resepi bonda takut terlupa, nanti senang nak cari.
* Kami hanya buat separuh tepung (1/2 kilo) tapi hasilnya dalam 30 biji.
Sukatan  tepung kami hari ini , dalam lebih kurang 1/2 kilo jadi kami masukkan separuh paket            mauripan      sahaja.




14 comments:

  1. boleh mencuba ni. .tp bukak i lah.. i suruh my chef. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahan pun tak banyak...senang pula jadinya.buat minum petang atau sarapan

      Delete
  2. pauu.. mummy dan hero2 suka.. free nanti bole test ni.. Thanks Nieda.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup...Semoga membantu.sedap buat makan petang2.

      Delete
  3. kuih pau ni memang kuih kegemaran saya terutama sekali inti kacang merah
    memang terbaiklah
    nak tanya, ikut resepi tu tak sebut pun letak mauripan.

    ReplyDelete
  4. Saya nak try nanti resipi ni Nieda.... saya suka inti daging.

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan . ...semoga resepi ini dapat membantu

      Delete
  5. tak letak air ke nieda? .....minyak masak n susu pekat saja?

    ReplyDelete
  6. da lama x mengepau... ;-) asik beli je

    ReplyDelete
  7. tgk cam senang, rupanya klu xpandai xmenjadi..

    ReplyDelete
  8. mudah je nak buat pau rupanya...mauripan tu serbuk penaik bikarbonat tu ke or lain

    ReplyDelete