Buat Duit

Sunday, November 15, 2015

7 warna pasir di Tanah Arab

Cenderahati dari adik ipar yang dibeli semasa dia bekerja di Dubai beberapa tahun dulu. 
Menariknya frame ini adalah gabungan 7 warna pasir yang berbeza warna yang diambil dari tujuh daerah di UAE .

1
Pasir Putih  dari kota Ras Al Khaimah.
Terletak di pesisir barat daya teluk Persia. Kota ini terkenal sebagai salah satu produk simen terbesar di wilayah UAE dan termasuk salah satu perusahaan penghasil ceramik terbesar di dunia, dikenal juga dengan RAK Ceramics.


2
Pasir Coklat  dari kota Sharjah
 Secara sejarah merupakan salah satu kota terkaya dimana pemukiman sudah ada sejak lebih dari 5000 tahun yang lalu. Kota ini merupakan satu-satunya yang memiliki tanah di teluk Parsi dan Oman. UNESCO bahkan memberikan penghargaan Cultural capital of the Arab world pada tahun 1998 kerana kota ini terkenal dengan keragaman budaya di wilayah arab. Satu-satunya kota di Emirat yang melarang penjualan, konsumsi dan kepemilikan alkohol. 

3
Pasir Merah dari kota Abu Dhabi
 Terletak di utara timur teluk Parsi. Merupakan pusat pemerintahan 
UAE dan tempat tinggal bagi kerajaan Emirat.
Tahun 2009 tercatat suhu udara terpanas di kota ini mencapai 48 derajat celcius.

4
Pasir Hijau  dari kota Dubai
Terletak di sebelah selatan teluk Parsi. Diperkirakan kota ini menghasilkan 240.000 barrel 
minyak per hari namun dalam 20 tahun, diperkirakan cadangan minyak akan habis kerana selama ini telah berkurang secara signifikan. Dubai kota kedua yang paling mahal . Dubai memiliki gedung tertinggi di dunia, Burj Khalifa (828 M).

5
Pasir Abu-Abu  dari kota Ajman
Terletak sepanjang teluk Parsi  dan merupakan kota terkecil di wilayah UAE. Pembangunan di kota ini sedang berkembang dalam beberapa tahun terakhir dan salah satu di UAE yang menawarkan 100% kepemilikan atas real estate bagi investor dengan warga negara apa saja. 

6
 Pasir Krim dari kota Umm Al Quwain
Dulunya dikenali  dengan nama Umm al Quwwayn yang dapat diertikan Ibu dengan dua kekuatan (mothers of two powers). Berjarak 20 minit dari kota Ajman dengan kenderaan. Di sekitar kota ini terdapat oasis alam, Falaj al – Mu’alla yang letaknya 50km disebelah timur . 

7
 Pasir Hitam  dari kota Fujairah
Satu-satunya kota yang terletak di teluk Oman pada bagian timur dan termasuk kota di mana hampir sepenuhnya adalah pegunungan. Sebagai kota terbesar ke lima di UAE , Fujairah memiliki hujan yang lebih tinggi .

Warna pasir yang berbeza mengikut daerah


Boleh kita gerak-gerakkan pasir  tu.
Nampak tak 7  warna  berbeza?


Kedudukan pasir dah berubah bila dipusing-pusingka frame .



Unta panjat bukit pula ....hehehe



7 unta  dengan 7 bukit pasir .


Kredit to :KOMPASIANA

12 comments:

  1. chantek laa kak.....lain2 warna pasirnyer kan.....

    ReplyDelete
  2. Cantik dan unik macam rainbow.

    ReplyDelete
  3. Kreatifnya... boleh pula tak bercampur bila di goncang-goncang.

    ReplyDelete
  4. kalau di msia hanya satu warna je ke ada lebih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita tak perhati sangat...ada kan pasir hitam di LAngkawi tu

      Delete
  5. warna pasir tu soft je kan..ingatkan warna pelangi sbb ada 7 warna....cantik dan unik..mesti mahal

    ReplyDelete
  6. wow.. uniknyaaa ciptaan Tuhan.. tengok tu..
    banyak jenis ada beza warna semua =D

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum....selama ini saya ingatkan ini adalah pasir yang diwarna...jika benar bagai dikata...maka Allah Maha Besar...

    ReplyDelete
  8. Menariknya, kak! Boleh tukar2 and pasir tu tak bercampur. Kreatifla diorang ni,...
    Agung sungguh kekuasaan Allah, lain daerah, lain tona pasirnya :)

    ReplyDelete