22 February 2017

Klinik Pakar ENT Dr Sudha Taiping

Assalamualaikum
Nak bercerita pasal Shauqi dan Cakenit.


Ke Klinik Dr Sudha lagi hari ini , disebabkan Shauqi kata telinga kiri  dia berbunyi. . 
Cerita dulu klik SINI .
Dulu pun , 3,4 orang misi  pegang sebab meronta kuat. Tapi  kecil lagi masa  5 tahun ,
 sekarang 9 tahun . Lagi la kan...

Ahad lepas dah bawa ke hospital. Doktor bagi ubat makan, krim untuk sapu , dan 2 lagi ubat untuk makan termasuk satu untuk  antibiotik. Doktor kata ada nanah dalam telinga selepas dia teropong dengan alat tu. Balik makan ubat tapi   masih sakit lagi . 

Tadi , balik sekolah tak tunggu lagi kami pun bawa ke Klinik Pakar ENT.
Klinik ini beroperasi setiap hari kecuali hari Ahad dan cuti umum. Sabtu  buka separuh hari.
Isnin -Jumaat buka dari pukul 9.30 -5.00 petang.

Bila masuk bilik doktor , baru tahu rupanya Cakenit ada dalam telinga........dah siap bertelur lagi. Telur dia hitam maknanya baru lagi  kalau lama telur akan bertukar warna kepada putih  dan cakenit pun jadi hitam sebab dah makan darah.Tapi yang ni cakenit putih lagi..Boleh nampak bila doktor masukkan kamera  ke dalam telinga dan kita dapat  tengok di tv. 

Sungguh tak sangka ingat bernanah macam doktor hospital cakap. Kalau tunggu lagi , mesti tak boleh sentuh telinga dia.

Punya melalak walaupun dah besar, jenuh kena pegang 3,4 orang .Ini pengalaman ke dua bagi dia. Dia dah tahu doktor nak buat apa...huhu. 

Rupanya, hari ini ramai pula kanak-kanak yang senasib dengan Shauqi. Budak yang masuk awal dari Shauqi pun sama. Kemudian , ada lagi yang menunggu giliran nak masuk.
Hai, hai...


No 7, Jalan Tokong, 34000 Taiping 
No. Tel :058053466


22 comments:

nohas said...

semoga cepat sembuh...Alhamdulillah, pegi doktor pakar, baru dpt kesan puncanya..maknanya doktor hospital tu check lebih kurang je kot..

dear anies said...

yg baca ni terasa ngeri n nyilu...

moga cpt sembuh ya shauqi

zino said...

moga cepat sembuh... cekenit tu binatang apa.. hehe

makchaq said...

Sakit tu cekenit masuk telinga.. kalau gigit kat badan pun sakit inikan pulak dlm telinga..nasib baik baru bertelur, kalau dah memetas ramai2 dalam telinga entah macam mana la sengsaranya..

Dulu2 letak air tembakau bagi cekenit mabuk & tanggal sendiri.. kalau cabut gigi dia tinggal kat situ masih terasa sakit..

hasnidar Ramlyy said...

sungguh makchaq...bekas.dia pun sakit.ni baru lagi ..kalau.dah lama tak tahu la..nak pegang pun sakit

hasnidar Ramlyy said...

nama lain org panggil kutu babi

hasnidar Ramlyy said...

kat kucing ,lembu , kambing ...sangat la byk..yg warna hitam berkilat tu

hasnidar Ramlyy said...

terima kasih anies..

hasnidar Ramlyy said...

klinik pakar cukup alatan ..hospital x ada. harap cepat sihat shauqi ni..

Sweetie said...

Main di mana boleh kena gigit dengan kutu tu... Kat rumah ada bela kucing ke Nieda...

Azian Elias said...

wow.. masuk tellinga ye..
kalau dulu my second son tu kena kat bebird dia.
kesian memang kan. ini kat telinga pulak tu. adoiiii..

Scdha Sein (SS) said...

Anak sedara SS pernah kena Cekenit ni... Tapi kat Tutttt dia... Meraung sakit... Adehhh...

Scdha Sein (SS) said...

Arwah ayah SS selalu pesan... Kalu nak tidur... Tutup telinga takut binatang masuk telinga...

Scdha Sein (SS) said...

Semoga cepat sembuh...

wahida said...

Allah...siannya Shauqi...
mujur la belum bertelur lagi cakenit tu...huhu...

apapun semoga cepat sembuh hendaknya...ameen...

hasnidar Ramlyy said...

dulu masa maknya kecik2 semut suka masuk telinga..meraung mlm2 bila kena gigit...huhu

hasnidar Ramlyy said...

amin

hasnidar Ramlyy said...
This comment has been removed by the author.
NEKCIK said...

Klau org joho tmpat nekcik fipanggil tungau..klau kna kat bebird mmg bengkak semuga shauqi cpat sembuh

Muhammad Khairuddin Lim said...

Semoga cepat sembuh

Jari Manis said...

Aduhai!! Sakit tu..binatang tu mmg kecik tp sakitnya tu perghhh kita org dewasa pun x tahan tau..sian shauqi..apa khabar dia skrg

Nour Adieb said...

ohhh, cakenit tu kutu babi. macam mana boleh ada tu? sebab kwn sy pun pernah sakit telinga sampai nangis2