Buat Duit

Wednesday, February 22, 2017

Klinik Pakar ENT Dr Sudha Taiping

Assalamualaikum
Nak bercerita pasal Shauqi dan Cakenit.


Ke Klinik Dr Sudha lagi hari ini , disebabkan Shauqi kata telinga kiri  dia berbunyi. . 
Cerita dulu klik SINI .
Dulu pun , 3,4 orang misi  pegang sebab meronta kuat. Tapi  kecil lagi masa  5 tahun ,
 sekarang 9 tahun . Lagi la kan...

Ahad lepas dah bawa ke hospital. Doktor bagi ubat makan, krim untuk sapu , dan 2 lagi ubat untuk makan termasuk satu untuk  antibiotik. Doktor kata ada nanah dalam telinga selepas dia teropong dengan alat tu. Balik makan ubat tapi   masih sakit lagi . 

Tadi , balik sekolah tak tunggu lagi kami pun bawa ke Klinik Pakar ENT.
Klinik ini beroperasi setiap hari kecuali hari Ahad dan cuti umum. Sabtu  buka separuh hari.
Isnin -Jumaat buka dari pukul 9.30 -5.00 petang.

Bila masuk bilik doktor , baru tahu rupanya Cakenit ada dalam telinga........dah siap bertelur lagi. Telur dia hitam maknanya baru lagi  kalau lama telur akan bertukar warna kepada putih  dan cakenit pun jadi hitam sebab dah makan darah.Tapi yang ni cakenit putih lagi..Boleh nampak bila doktor masukkan kamera  ke dalam telinga dan kita dapat  tengok di tv. 

Sungguh tak sangka ingat bernanah macam doktor hospital cakap. Kalau tunggu lagi , mesti tak boleh sentuh telinga dia.

Punya melalak walaupun dah besar, jenuh kena pegang 3,4 orang .Ini pengalaman ke dua bagi dia. Dia dah tahu doktor nak buat apa...huhu. 

Rupanya, hari ini ramai pula kanak-kanak yang senasib dengan Shauqi. Budak yang masuk awal dari Shauqi pun sama. Kemudian , ada lagi yang menunggu giliran nak masuk.
Hai, hai...


No 7, Jalan Tokong, 34000 Taiping 
No. Tel :058053466


21 comments:

  1. semoga cepat sembuh...Alhamdulillah, pegi doktor pakar, baru dpt kesan puncanya..maknanya doktor hospital tu check lebih kurang je kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. klinik pakar cukup alatan ..hospital x ada. harap cepat sihat shauqi ni..

      Delete
  2. yg baca ni terasa ngeri n nyilu...

    moga cpt sembuh ya shauqi

    ReplyDelete
  3. moga cepat sembuh... cekenit tu binatang apa.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat kucing ,lembu , kambing ...sangat la byk..yg warna hitam berkilat tu

      Delete
  4. Sakit tu cekenit masuk telinga.. kalau gigit kat badan pun sakit inikan pulak dlm telinga..nasib baik baru bertelur, kalau dah memetas ramai2 dalam telinga entah macam mana la sengsaranya..

    Dulu2 letak air tembakau bagi cekenit mabuk & tanggal sendiri.. kalau cabut gigi dia tinggal kat situ masih terasa sakit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungguh makchaq...bekas.dia pun sakit.ni baru lagi ..kalau.dah lama tak tahu la..nak pegang pun sakit

      Delete
  5. Main di mana boleh kena gigit dengan kutu tu... Kat rumah ada bela kucing ke Nieda...

    ReplyDelete
  6. wow.. masuk tellinga ye..
    kalau dulu my second son tu kena kat bebird dia.
    kesian memang kan. ini kat telinga pulak tu. adoiiii..

    ReplyDelete
  7. Anak sedara SS pernah kena Cekenit ni... Tapi kat Tutttt dia... Meraung sakit... Adehhh...

    ReplyDelete
  8. Arwah ayah SS selalu pesan... Kalu nak tidur... Tutup telinga takut binatang masuk telinga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu masa maknya kecik2 semut suka masuk telinga..meraung mlm2 bila kena gigit...huhu

      Delete
  9. Allah...siannya Shauqi...
    mujur la belum bertelur lagi cakenit tu...huhu...

    apapun semoga cepat sembuh hendaknya...ameen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  10. Klau org joho tmpat nekcik fipanggil tungau..klau kna kat bebird mmg bengkak semuga shauqi cpat sembuh

    ReplyDelete
  11. Aduhai!! Sakit tu..binatang tu mmg kecik tp sakitnya tu perghhh kita org dewasa pun x tahan tau..sian shauqi..apa khabar dia skrg

    ReplyDelete