Buat Duit

Friday, March 3, 2017

PASAR MAHARAJ, KRABI

Assalamualaikum.

Pagi sebelum bertolak balik ke  Sadoa, kami sempat ronda-ronda   Krabi town . 
Kami ke Pasar Maharaj. Pasar ni boleh beli buah, dan sarapan terus di gerai halal dalam pasar.

Pintu utama Pasar Maharaj.
Pasar basah menjual ikan, udang , sotong , buah-buahan, beras siam, ....ehemm   babi pun ada.Tapi di bangunan yang terasing bahagian belakang bangunan utama.
Nak buat macam mana , itu makanan penting orang sana ....huhu



Ini  siput ke lokan ke apa namanya  ...saiz   sangatlah besar. 
Ada kut macam saiz gengam budak kecil. 
Rambang mata tengok makanan laut ni...

Kami lalu  di gerai sotong...besar - besar. Geram la pulak. Udah awak tu memmang suka sea food maka beli juga setengah kilo untuk masak dalam bilik. Almaklumlah periuk noxxa pun bawa melancong...hahaha.

Tengok sotong dia besar dan segar...sekilo dalam 120 baht je..
Kita pilih nak banyak mana dan  letak dalam raga biru , kemudian dia tolong cuci  dan bersihkan.
Senang banyak la....

 Kerang-kerangan.


Yang ni pun buat orang tergila bayang .
Punya la besar.




Sebenarnya , kami isi perut dulu sebelum ronda dalam pasar ni. Bagi kenyang baru seronok jalan-jalan. Ada pelbagai nasi dijual, nasi kerabu, nasi berlauk , nasi ayam, nasi goreng dan macam -macam jenis lagi nasi. NAsi putih pun ada , tinggal nak pilih lauk ikut selera amsing-masing sahaja pun boleh. Nasi yang siap berpaking 40 bath satu.

Air ..pilih-pilih . Memang kaw air teh  dia.

Breakfast time.
Teh dia memang terangkat . Tapi gelas kecil je pun 20 baht ya...

Roti canai dan teh panas memang kena sangat la.

Pilih ikut selera...40 baht satu .

Singgah juga beli beras dan pulut siam.
Memang jenuh la membeli geng kami beli bawa balik. 


Gerai ikan bilis, udang kering, belacan.
Pun membeli juga bawa balik.



Green Hotel , hotel yang kami menginap tahun lepas.
Datang kali ini namapak bunga bergantung di luar koridor hotel. Dulu kosong je,,
Hotel ni dekat dengan Pasar Maharaj. Dulu kami jalan kaki ke Pasar dari hotel.


Menarik kan pokok ni ?


 Sorang kakak dalam group kami ni, peminat bunga. Wajib singgah kalau ke sini.
Sekuntum 15 baht . Sekali ranting-ranting dia dapat  yang  dipotong pendek-pendek oleh mak cik kedai).Suka la dia ,balik boleh cucuk-cucuk tanam balik.


Kalau ke Krabi town boleh la singgah di pasar ni...beli buah yang murah macam anggor yang boleh dapat  dalam 8 ringgit  sekilo. Buah yang besar memang puas hati makan.

Kami bertolak balik dalam pukul 10-11 pagi juga....sebab masih ada semalam lagi menginap di Sadoa.

Dalam perjalanan singgah beli nanas madu  pulak...
pantang nampak ada yang teringin.
Boleh kupas dan letak asam makan dalam kereta..



Sebelum pagi-pagi esok nun baru nak melintas sempadan . 
Menginap di Sadoa  dulu
                                                   dengan harga 40 hinggit .. senyum lega la.



Baca di sini Krabi tahun lepas .

33 comments:

  1. Wow...ikut jalan darat ye..best la kalau mcm ni..SA just x de geng je nak pi

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan darat...tengok view dari darat pula.

      Delete
  2. Jeles pulak baca cikgu berkali2 pi krabi.. makchaq sekali pun x sampai lagi.
    Bestnya market depa.. semua nampak fresh.. rebuih saja pun sedap..
    Makchaq kalau pi thailand memang happy la.. x dak masalah makan.. memang suka makanan depa yg pedas masam masin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rebus ja sotong tu...nak masak yg lain tak cukup bahan .

      Delete
    2. makanan depa kan sama dgn resepi kelantan...tak heran dah kalau jumpa nasi kerabu ....senang cari makan halal di sana

      Delete
  3. Wsh ni teip ke berapa kali ye..nekcik ni x lepas lagi nak ke sana..mcm bsst jer ye..boleh masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki ke siam je berulang2 nekcik...mcm nekcik pula asyik baik kampung ke korea pula

      Delete
  4. Assalamulaikum Nieda,

    Terima kasih sebab singgak kat blog saya.

    Boleh beri tau tak blog mana yang kamu baca cerita serupa macam yang saya tulis tu. Neida kat pernah baca setupa. Tolong beri tau, please. Saya Nak tengok samada dia copy saya punya atau tidak. Please Nieda. I need your favor.

    Thank u. Saya benar2 mintak tolong ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikussalam
      saya terbaca dlm fb dulu..lama dah .tak ingat dari sapa...rasanya hanya kisah tauladan

      Delete
  5. Macam jauh lebih murah barang2 kat sana banding tempat kita... Beli sotong siap boleh siang lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju..kalau ke luar negara jumpa barang murah memang membeli

      Delete
  6. memang surga makanan kan.
    macam indonesia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan dia tak lari jauh dgn menu di malaysia.sedap lah makan

      Delete
  7. Teringin pulak nak pergi... melancong mcm nilah best Nieda... boleh masak2 dan jalan merata2 sampai masuk dlm pasar. Dulu saya pergi Krabi dgn cruise tak puas sebab singkat sangat masa yang di beri untuk berjalan-jalan di daratan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sweetie, berkereta boleh enjoy pemandangan sekeliling.
      berjalan pun tanpa had masa , ikut suka nak lama mana di satu2 tempat.

      Delete
  8. sronoknye tgk seafood tu semua....siap siang, lg best....cantik la bunga tu....

    ReplyDelete
  9. Roti canai nampak menyelerakan.. kena dengan teh panas kaw2 punya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti canai malaysia lagi best. kurang sikit tang kuah dia..tapi di tempat org makan ja la

      Delete
  10. awat besar sgt sotong tuuuu...grrrr rs nk geget je hehehe

    ReplyDelete
  11. wahh..bawa periuk noxxa,mmg best memasak dlm bilik hotel..

    ReplyDelete
  12. Ehh dah komen panjang publish x masuk plak

    ReplyDelete
  13. Murah betul sotong tu kalau kat msia jgn mimpi nk dpt harga tu kurang kurang rm25 sekilo..wow bwk periuk noxxa..untung laaa drive ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. gara2 ringgit kita jatuh...tapi x juga masa tara mana pun

      Delete
  14. Adoiii..tak tahan tengok seafood yg fresh dan besar2 macam tu...sedapnyaaaa klau buat shell out hihihi

    ReplyDelete
  15. siput ke kerang ke, sy x boleh beza :'p tp sotong tu my favorite <3 roti canai, sekeping x cukup untuk sy XD

    ReplyDelete