Buat Duit

Thursday, April 13, 2017

Puding Roti Bersos Kastad

Puding Roti Bersos Kastad


Bahan
8 keping roti
2 cwn fresh milk - nk gnti susu cair pn boleh
1/3 cwn gula halus - tmbh jika suka lebih manis
1/4 cwn gula perang
4 sd besar marjerin planta - nk ganti butter pn boleh
2 biji telur
1 sd kecil esen vanila
Pisang - guna pisang manis yg bole terus mkn cm montel , rastali, mas
Kismis


Bahan untuk sos Kastad
 
1 tin susu cair
1/2 cwn air
2 sd besar tpg kastad
3 sd mkn gula - tmbh jika suka manis
sdkt esen vanila

Caranya:

1. Masak gula perang dan marjerin dalam acuan, ketepikan.
2. Blend telur gula , susu cair, 2 sb  mentega yang ditelah dicairkan  + esen vanilla.
3. Celup roti yang dipotong empat dan susun ke dalam acuan yang berisi gula dan marjerin tadi .  
4. Bila susunan roti siap , curahkan lebihan adunan yang diblend tadi ke dalam acuan.
5. Tabur kismis dan kukus sehingga masak dalam 25-30 minit .
6. Sedap dimakan sejuk bersama sos. 
7. Resepi asal menggunakan pisang yang disusun di bahagian bawah roti .



Kredit FB : Nor Izan Mustapha

Foto Nor Izan Mustapa.

Foto Nor Izan Mustapa.

Foto Nor Izan Mustapa.


Foto Nor Izan Mustapa. 
** supaya senang nak cari resepi 


24 comments:

  1. Makchaq kalau buat puding roti selalu cara org malas... boh dalam microwave je..
    Utk makan sendiri boleh la..

    ReplyDelete
  2. mak chaq resepi ni dah jadi gila bayang...sedap pula makan dgn sos kastad .tambahan ada kismis pula..ada rasa masam2 manis.

    ReplyDelete
  3. Kat rumah saya, kalau buat puding ni sos kastardnya tu kena buat double sukatan... Masing2 suka menyudu kastardnya begitu saja.

    ReplyDelete
  4. Sedap ni.. biasa main celup2 jer susun n tuang.. yg ni nampak kemas dan lebih sikit kerja tapi cantik..pasti lebih sedap kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kemas sebab bergunting , cepat ....sekali gunting 4,5 keping

      Delete
  5. Kalau saya buat gerenti tak jadi.
    Saya lemah kat dapur.

    ReplyDelete
  6. Kalau saya buat gerenti tak jadi.
    Saya lemah kat dapur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lemah kat dapur kena jadi pembantu di dapur pula ...

      Delete
  7. Replies
    1. bajet roti nak tamat tempoh tu boleh la buat

      Delete
  8. saja je kan kak? tayang2 makanan di pagi hari... da laa sy tgh lapar niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ;-)

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Keh keh keh..kita masak simple pun fail nk suruh buat ni lain jadinya ��

      Delete
  10. Tak pernah buat letak pisang. next time boleh cuba lah.

    ReplyDelete
  11. Biasa buat tak letak pisang..nex time nak try letak pisang..

    ReplyDelete
  12. oh idea baru ni Nieda..cari pisang yang ranum..mesti manis kan..

    ReplyDelete
  13. Alamakkkkk....gambaq dia.....grrr..nak sikit...haha

    ReplyDelete
  14. ya allah ujian godaan dunia =D hahaha..

    ReplyDelete