13 April 2017

Puding Roti Bersos Kastad

Puding Roti Bersos Kastad


Bahan
8 keping roti
2 cwn fresh milk - nk gnti susu cair pn boleh
1/3 cwn gula halus - tmbh jika suka lebih manis
1/4 cwn gula perang
4 sd besar marjerin planta - nk ganti butter pn boleh
2 biji telur
1 sd kecil esen vanila
Pisang - guna pisang manis yg bole terus mkn cm montel , rastali, mas
Kismis


Bahan untuk sos Kastad
 
1 tin susu cair
1/2 cwn air
2 sd besar tpg kastad
3 sd mkn gula - tmbh jika suka manis
sdkt esen vanila

Caranya:

1. Masak gula perang dan marjerin dalam acuan, ketepikan.
2. Blend telur gula , susu cair, 2 sb  mentega yang ditelah dicairkan  + esen vanilla.
3. Celup roti yang dipotong empat dan susun ke dalam acuan yang berisi gula dan marjerin tadi .  
4. Bila susunan roti siap , curahkan lebihan adunan yang diblend tadi ke dalam acuan.
5. Tabur kismis dan kukus sehingga masak dalam 25-30 minit .
6. Sedap dimakan sejuk bersama sos. 
7. Resepi asal menggunakan pisang yang disusun di bahagian bawah roti .



Kredit FB : Nor Izan Mustapha

Foto Nor Izan Mustapa.

Foto Nor Izan Mustapa.

Foto Nor Izan Mustapa.


Foto Nor Izan Mustapa. 
** supaya senang nak cari resepi 


24 comments:

makchaq said...

Makchaq kalau buat puding roti selalu cara org malas... boh dalam microwave je..
Utk makan sendiri boleh la..

hasnidar Ramlyy said...

mak chaq resepi ni dah jadi gila bayang...sedap pula makan dgn sos kastad .tambahan ada kismis pula..ada rasa masam2 manis.

Sweetie said...

Kat rumah saya, kalau buat puding ni sos kastardnya tu kena buat double sukatan... Masing2 suka menyudu kastardnya begitu saja.

hasnidar Ramlyy said...

memang... sos kastad banjir baru best

Muhammad Khairuddin Lim said...

sedapnya

Nieda ramly said...

sedappp

Bunda_nora said...

Sedap ni.. biasa main celup2 jer susun n tuang.. yg ni nampak kemas dan lebih sikit kerja tapi cantik..pasti lebih sedap kan..

Adam said...

Kalau saya buat gerenti tak jadi.
Saya lemah kat dapur.

Adam said...

Kalau saya buat gerenti tak jadi.
Saya lemah kat dapur.

Raihanah Ahmad said...

suka makan, tapi takleh la selalu

dear anies said...

saja je kan kak? tayang2 makanan di pagi hari... da laa sy tgh lapar niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ;-)

Nieda ramly said...

bajet roti nak tamat tempoh tu boleh la buat

Nieda ramly said...

buat air liur anies meleleh

Nieda ramly said...

lemah kat dapur kena jadi pembantu di dapur pula ...

Nieda ramly said...

kemas sebab bergunting , cepat ....sekali gunting 4,5 keping

Scdha Sein (SS) said...

Wow! Nak suruh jm buat lah!

Azian Elias said...

Tak pernah buat letak pisang. next time boleh cuba lah.

Adam said...

Saya dah buat. Tak jadi

Bunda_nora said...

Biasa buat tak letak pisang..nex time nak try letak pisang..

NEKCIK said...

oh idea baru ni Nieda..cari pisang yang ranum..mesti manis kan..

tiga lalat said...

sedapnyer.,

Jari Manis said...

Keh keh keh..kita masak simple pun fail nk suruh buat ni lain jadinya ��

nini said...

Alamakkkkk....gambaq dia.....grrr..nak sikit...haha

Siti Yang Menaip said...

ya allah ujian godaan dunia =D hahaha..