Kuih peneram yang berlubang empat macam ni susah nak jumpa sekarang ni.
Kuih peneram ni datang dari Johor, blogger NAD yang bawa ke rumah hujung minggu yang lalu.
Ini fesyen dulu-dulu, zaman saya budak-budak .
Saiznya tentulah 2-3 kali ganda saiz dalam gambar tu.
Rasanya yang manis , lemak dan gebu menjadikan kanak-kanak pun suka memakannya.
Jangankan kanak-kanak , kita yang dewasa ni pun suka.
Peneram zaman sekarang rata-ratanya dibuat bulat-bulat saja .
Imej google.
Nama lain kuih ini juga dipanggil kuih telinga keling.
Pernah dengar tak?
sukanya kuih ni..dulu2 g umah kenduri di kampung mesti dapat kuih n...
ReplyDeletesekarang pun orang letak dlm beg door gift.
Deleteyess..kuih telinga keling ni...hehe
ReplyDeletebaru perasan kak, selalunya kat pasar malam tu jual yang rupa cam donut tu je..sedap tu bila makan panas2..selalu jugak beli..
akak tak kira panas ke sejuk ke , akak suka.
DeleteKak Zai beli kat pasar tani masa pergi Taiping tempohari.
ReplyDeletekat utara ni mmg fofularlah kuih ni....jual kat pasar tani, pasar minggu dan ada yg jual dan goreng di situ panas2
DeleteAkak pggil bederam.....sedap!
ReplyDeleteorg utara panggil peneram @ telinga keling.
Deletesaya pun suka kuih ni...lemak2 manis. Sedaaap!
ReplyDeletebetul tu LL, bila mkn tak terasa dah byk masuk mulut sbb dia comel je
Deletesaya suka yg panas2 baru masak tu..
ReplyDeleteakak belasah je mana2 pun akak suka.
DeleteAssalam nieda..acik panggil kuih dendoram
ReplyDeletesaya pun panggil Telinga Keling
ReplyDelete